Onze 6 favoriete activiteiten op Texel

mei 16, 2017

Zoals in eerdere blogposts al aan het licht kwam, zijn we fan van het ongerepte eiland Texel. Naast de mooie accommodatie  waar we verbleven en de  5 favoriete culinaire foodspots die we ontdekten, zijn er tal van activiteiten te beleven voor jong en oud. Hieronder geven we graag een overzicht van onze top 6 (in willekeurige volgorde trouwens).

Zeehonden spotten bij Ecomare

De eerste middag op Texel is het al meteen raak. We gaan op verkenning bij Ecomare. Ecomare is uitgegroeid tot een multi-functioneel bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Duinen van Texel. Het centrum omvat onder andere een natuurmuseum, een aquarium, een zeehonden- en een vogelopvang en een duinpark. Daarnaast fungeert het centrum als centrum voor natuur- en milieueducatie. Het centrum ontvangt jaarlijks ongeveer 300.000 bezoekers. Deze zeehondencrèche waar zeehonden opgevangen en verzorgd worden ligt in De Koog en op wandelafstand van het strand. In Ecomare kan men veel te weten komen over de natuur en de dieren op en rond Texel, het waddengebied en de Noordzee en over de invloed van de mens in dit gebied. Vooral voor zeehonden en bruinvissen is er veel aandacht in Ecomare. Het centrum heeft sinds 1952 een zeehondenopvang. Een groot deel van het jaar zijn in de opvang jonge zeehonden te zien. Dit zijn zieke dieren en jongen die hun moeder kwijt zijn geraakt. Daarnaast is er een vaste groep van zo’n achttien zeehonden, zowel gewone als grijze. Onze verwachtingen zijn hooggespannen. Ook de kinderen kijken uit naar de kennismaking met de zeehondjes. Op het moment dat wij arriveren is het net voedertijd en geven de verzorgers buiten toelichting over de zeehonden die ze met alle liefde verzorgen. De visjes vliegen in het rond en de zeehonden duiken er gretig naartoe. Ze voelen zich duidelijk in hun sas. Tip: Combineer een lunch bij Strandpaal 17 (op wandelafstand).

Ecomare

Fietsen en wandelen op de aangeduide fietsroutes

We zijn niet uitermate sportief maar vinden het wel leuk te voet of met de fiets onze vakantiebestemming verder te verkennen. Dat kan vlot via de aangeduide fiets-en wandelroutes op het eiland. Texel is het fietseiland bij uitstek. Met ruim 140 kilometer aan fietspaden komt u langs duin, bos en strand. De fietsroutes brengen u langs de mooiste plekjes van Texel. U kunt uw eigen fiets meenemen of een fiets huren bij een van de vele fietsverhuurders op het eiland. Een aanrader is het fietspad langs de Waddenzee. Hier fietst u over de dijk, uitkijkend over het water. Het fietsroutenetwerk is eenvoudig: u fietst een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere genummerde knooppunt. Met het fietsroutenetwerk bepaalt u zelf uw route en het aantal kilometers. Wij fietsen met gehuurde fietsen vanaf Vakantiecentrum Dennenoord naar Den Burg. Te voet Texel verkennen is eveneens echt genieten! Texel heeft een prachtige vogelboulevard van 15 natuurgebieden die onmisbaar zijn voor ontelbare vogels. Wij wandelen de laatste voormiddag van ons verblijf bij de Horsmeertjes dat met een wandelroute van 12 km heen en terug en een aantal uitkijkpunten een ideale omgeving biedt voor een stevige wandeling. Gewapend met een kaart om vogels te herkennen (www.beleefdewaddennatuur.nl) stappen we de natuur in en spotten we o.a. een lepelaar. Doen!

Fietsen op Texel

Shoppen in Den Burg

In Den Burg vindt u de meeste winkels, van kleine winkeltjes tot internationale ketens. Elke maandagochtend is er een gezellige markt in het centrum van Den Burg. In juli en augustus zijn er themamarkten. Ook op zondag zijn de winkels regelmatig open. Wij drinken er een koffietje bij Bakker Timmer en de zoon gaat naar de plaatselijke kapper met een sympathieke dame waar hij een uur mee volkletst. Charmant dorpje! Tip: Combineer je bezoek met een lunch of diner bij Brasserie De Lindeboom en/of Restaurant Schoutenhuys.

Den Burg

Garnalen vissen met TX10

Texel bezoeken zonder een garnaalboot van dichtbij te zien, is niet mogelijk. Geniet van een tocht op een garnaalboot en proef verse garnalen aan boord. Met wat geluk spot je nog zeehonden ook. Wij schepen in op de TX10 Emmie in Oudeschild en gaan voor een 2 uur durende vaart op de Wadden. Zeehonden spotten we jammer genoeg niet maar de kapitein en zijn bemanning zorgen voor voldoende afleiding. De kapitein geeft informatie over de omgeving en de bemanning laat de visnetten langzaam zakken. De meeuwen weten al wat komen gaat en volgen ons in het kielzog. Na geruime tijd worden de netten weer boven gehaald en worden de garnalen en andere diertjes op het dek gegooid. Na een grondige spoelbeurt worden ze gekookt en klaar voor degustatie! Verser kan het al niet. De garnalen aan boord van de TX10 worden enkel voor de toeristen gevangen maar andere garnaalboten leveren verse garnalen voor restaurants, waar de nummer van de garnaalboot steevast op de kaart vermeld wordt. Het weer is niet al te schitterend vandaag en de regen komt met mondjesmaat naar beneden. We zitten veel binnen maar genieten van het schommelen van de boot en het uitzicht. Aanrader! Prijs: € 12,50/pp.

TX 10 Emmie

Cultuur bij museum Kaap Skil in Oudeschild

Tijdens onze vakantie snuiven we ook een beetje cultuur op bij Museum Kaap Skil. Museum Kaap Skil is een uniek museum op Texel dat internationale prijzen ontving voor de architectuur en exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen (levensgrote maquette), een levendig openluchtmuseum en een molen. In 2012 is het entreegebouw van Kaap Skil geopend. Het is een ontwerp van Mecanoo architecten uit Delft. Het gebouw heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken die opgaan in het ritme van dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De houten gevel van Kaap Skil illustreert de eeuwenoude traditie van hergebruik. Wij zijn alleszins geïmponeerd door de architectuur ervan. Ook binnen en buiten is er voldoende te beleven: exposities binnen en oude vissers-en dorpshuisjes buiten. De molen op het binnenplein trekt de aandacht. Kinderen kunnen kleurplaten kleuren, een quiz oplossen en inschrijven voor workshops. Inkom: € 9,00.

Museum Kaap Skil

Klim op de vuurtoren

Vuurtorens spreken altijd tot mijn verbeelding. Ik vind het een gegeven dat, zo lijkt het, alleen in verhalen voorkomt. Op Texel is niets minder waar en kunnen we een levensechte rode vuurtoren in het echt aanschouwen. En niet alleen dat! We klimmen vol goede moed de 118 treden omhoog en krijgen bovenaan een prachtig uitzicht op de kuststrook en het binnenland. Prijs: € 4,50. Parkeren kan voor de deur.

Vuurtoren Texel

Wil je je vakantie op Texel doorbrengen? Neem dan beslist contact op met de VVV. Tip voor foodies: Eind juli 2017 vindt het Beach Food Festival plaats op het Waddenstrand te Oudeschild.

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!