Portes du Soleil – Châtel

sep 18, 2017

Als laatste etapppe van onze roadtrip door Portes du Soleil deze zomer, rijden we voor de laatste twee nachten naar Châtel, op een boogscheut van de Zwitserse grens. Na ons bezoek aan Les Gets en Morzine hebben we er alle vertrouwen in dat ook dit dorpje ons zal charmeren. Het feit dat deze dorpjes alleen aantrekkelijk zouden zijn in de winter, is een misvatting. Naast skiën zijn de dorpjes voorzien van tal van zomeractiviteiten waar wandelen, mountainbiken en watersporten zeker bovenaan staan. In dit artikel nemen we jullie mee naar onze belevenissen in het dorpje Châtel.

Portes du Soleil

Portes du Soleil is een groot en bekend (ski)gebied in Frankrijk en Zwitserland. Het gebied bevindt zich zowel in Frankrijk als een gedeelte in Zwitserland. Het grootste gedeelte van het resort bevindt zich op Frans grondgebied in het departement Haute-Savoie. Wij bezoeken Les Gets, Morzine en Châtel maar andere dorpjes die er deel van uitmaken zijn: Abondance, Avoriaz, Champéry, L’Chapelle d’Abondance, Montriond, Morgins, Saint-Jean-d’Aulps, Torgon en Val-d’Illiez. Kenmerkend voor de dorpjes is de authenticiteit. Voor skifanaten zijn er 650 km verbonden skipistes maar ook voor de zomervakanties zijn er tal van activiteiten. Wij hebben onze meest actieve zomervakantie ooit en plannen een week vol diverse activiteiten gaande van o.a. mountainbiken, stand up paddling, fly fishing tot een relaxerende massage in Châtel. Meer informatie: Portes du Soleil

Hoe Portes du Soleil bereiken?

Wij rijden met de wagen naar onze bestemming in Portes du Soleil en arriveren na een autorit van ruim 8u in Les Gets. Na twee dagen in dat dorp rijden we door naar Morzine op 10 minuten afstand. Als afsluiter rijden we door naar Châtel, op de grens met Zwitserland. We reizen zoveel mogelijk op zondag om het vrachtverkeer onderweg te vermijden. Na ons verblijf in Châtel besluiten we er nog een dagje Vevey aan het Meer van Genève aan te koppelen. Ideaal! Uiteraard kan je Portes du Soleil ook per trein (afstappen in Cluses) of het vliegtuig (via de luchthaven van Genève) bereiken.

Logeren in Hôtel Belalp in Châtel 3*

Logeren doen we in Hôtel Belalp, een 3* hotel in Châtel. Deze familiezaak is op wandelafstand van het centrum gelegen, vlakbij het Lac de Vonnes. Het hotel heeft 25 kamers in savoyarde stijl. We logeren in een familiekamer met 2 aparte slaapkamers, gratis WIFI, bureel, apart toilet, badkamer met douche en weer een fantastisch uitzicht vanuit de kamer op het lager gelegen dorp. Parkeerplaats voor het hotel is gratis. De eigenares is uitermate vriendelijk en charmant. Samen met haar staf maakt ze van dit hotelverblijf een voltreffer! De eerste avond dineren we in het hotelrestaurant zelf. Het is mooi weer en de tafels op het terras zijn gedekt. We eten de specialiteit ‘pierrade’ waarbij flinterdunne stukjes kwaliteitsvlees op de steen aan tafel gebakken worden. Een lekkere salade en frietjes maken het helemaal af. Het dessert met blauwe bosbessen is een schot in de roos. Stel je daarbij ook het magnifiek uitzicht op de vallei voor en je weet dat we een memorabele avond hadden. Voor de liefhebbers is er een Spa met jacuzzi, sauna en hammam voorhanden. Ideaal na een dag vol activiteiten! Meer informatie: Belalp

Zomeractiviteiten met de Multi Pass in Châtel

Naast een uitstekend skigebied heeft Châtel, en meer uitgebreid Portes du Soleil, ook heel wat zomeractiviteiten op het programma staan. Om hier ten volle van te kunnen genieten, raden wij u de aanschaf van de Multi Pass aan. Dit is een pas waarmee je gratis of met serieuze reducties aan 50 activiteiten kan deelnemen vanaf 10/6/17-3/9/17. De kostprijs is verwaarloosbaar: € 2,00/pp/dag. Bovendien is de pas volledig gratis voor kinderen jonger dan 5 jaar. Voordelen van de Multi Pass zijn o.a.: gebruik zetelliften, toegang zwembaden, minigolf, gebruik toeristische treintjes,…

Overzicht van onze activiteiten in Châtel

Fantasticable – zipwire tussen de bergtoppen

Onze kinderen dalen de berg af met de zipwire ‘Fantasticable’. Dat doen we overigens al vanuit onze bestemming in Morzine. Uiteraard is de Fantasticable ook vanuit Châtel bereikbaar. We nemen de kabelbaan naar Plaine Dranse voor de lunch om dan verder de kabelbaan naar de Fantasticable in Châtel te nemen. We zien deze uitdaging, als verantwoorde ouders, niet zitten. De kinderen en onze begeleiding blijven aandringen waardoor we toch overstag gaan. Boven onze hoofden zien we namelijk durfals met snelheden tot 100 km/uur voorbij zoeven. Is het wel zo verstandig het lot te tarten en onze kinderen daaraan bloot te stellen? Veiligheidsvoorschriften worden stipt nageleefd zo wordt ons ingefluisterd en we zien de monitor de veiligheidschecks meermaals uitvoeren. We zijn er al iets geruster in. Onze kinderen zijn moedig maar nerveus. Ze maken de afdaling in duo. Languit liggen naast elkaar met het hoofd naar beneden maken ze een eerste afdaling van 1.200 meter met een startpunt op 1.930 meter hoogte. Ze hangen 140 meter boven de afgrond en razen voorbij. Ik hoor de kinderen nog een gilletje slaken en ze verdwijnen uit het zicht. Waar zijn wij in godsnaam aan begonnen? Wisten wij veel dat er twee afdalingen op het programma staan. De volgende afdaling is nog erger (voor onze zenuwen dan). Vanop een hoogte van 1.828 meter zoeven ze weer met een snelheid van 100 km/uur naar beneden maar overbruggen deze keer een afgrond van 240 meter hoogte. Gelukkig wist ik dat vooraf niet en zien we hen die tweede afdaling niet maken. We wachten op een bankje aan de zetellift en minuten lijken uren te duren. Eindelijk komen ze van de lift gewipt, vrolijk en monter! Ze hebben beide de ervaring van hun leven gehad! Na de vakantie vragen we naar het meest memorabele moment van de reis. Unaniem zijn ze het erover eens dat het de afdaling met de Fantasticable was. En dat wilden wij hen ontnemen? Prijs: € 36,00/pp.

Stand up paddlen op Lac de Vonnes

Hadden we al gezegd dat we een actieve zomervakantie hadden? Naast mountainbiken en wandelen, maken we ons deze ochtend op voor een initiatie in stand up paddlen op het Lac de Vonnes. Het weer is uitstekend en het meer ligt er gemoedelijk bij. We wandelen er in 10 minuutjes vanuit het hotel naartoe. Stand up paddlen is een vorm van surfen op een surfplank met een lengte van 3 meter en een peddel. Je staat daarbij recht op de surfplank en met de peddel beweeg je de plank voort. De instructeur zegt ons verder op het meer te verplaatsen om dan een poging te doen rechtop te staan. Ik totter binnen de minuut van de plank in het ijskoude water en geraak met moeite weer op de plank. Ik geef met plezier mijn plank aan mijn partner om dan vervolgens fotograaf van dienst te zijn. De kinderen zijn er direct mee weg en paddlen lustig verder. Ze vinden het geweldig! Prijs: € 12,00/uur.

Aquacentrum Forme d’O

In het recent geopende aquacentrum Forme d’O kan je terecht voor een zwembeurt of een uitgebreider arrangement in het wellnesscentrum. Het aquacentrum is modern ingericht en van alle faciliteiten voorzien: binnenzwembad, buitenzwembad, waterspeeltuigen en mogelijkheden tot het volgen van o.a. lessen aquabike, aquagym en aquafit. Omwille van het mooie weer zijn we vooral buiten te vinden waar de kinderen ten volle kunnen genieten van de aquasplash (glijden op een waterglijbaan). In de Espace Océane kan je genieten van hammams en sauna’s en een apart binnenzwembad om helemaal tot rust te komen. De toegang tot dit deel van het aquacentrum is duurder en voorbehouden aan personen ouder dan 16 jaar. Wil je helemaal ‘all the way’ gaan? Boek een arrangement in de Spa Océane waar diverse beautybehandelingen tot de mogelijkheden behoren. Toegang tot de Espace Océane is dan inbegrepen. Wij kiezen voor een relaxerende massage Océan Softness (€ 55,55/30 minuten) van de rug en benen. Toegang tot het aquecentrum: € 26,00/familie.

Adventure park

Voor onze afreis schrijven de kinderen zich in voor een touwenparcours in de bossen van het Adventure Park. Na het nemen van de kabelbaan Super Châtel kom je meteen op de plaats van bestemming aan. Er zijn een aantal parcours te volgen, gaande van eenvoudig tot zeer moeilijk. Onze zoon doorloopt de zwaarste parcours en vond de moeilijkheidsgraad best wel pittig. Ook aan kleinere kinderen is gedacht met een eenvoudiger parcours. Na een introductie door een monitor ga je zelf op pad met touwen, zekeringen, helm en klipsen. Ik zie het mezelf niet doen. De hoogte is best imposant en het geschommel van de trapjes waar je op moet staan, jagen me al schrik aan. De kinderen vinden dat allemaal geen probleem en klimmen en kruipen hun pad als echte berggidsen door. Na een laatste zipwire komen ze weer met beide voetjes op de grond. Voor echte avonturiers! € 22,50/pp met de Multi Pass.

Boek snel je vakantie!

Waarom een vakantie naar Châtel boeken? Het dorp biedt zomeractiviteiten voor jong en oud waarbij de aanschaf van de Multi Pass een aanrader is. Verder een droom voor mountainbikers en wandelaars. Wie houdt van een actieve (familie)vakantie is hier helemaal op zijn plaats. Naast de zomeractiviteiten is het dorp eveneens een wintersportparadijs. Met 196 skiliften en 286 afdalingen in zowel Frankrijk als Zwitserland de moeite waard om te boeken. De uitzichten op de vallei d’Abondance zijn om nooit te vergeten.

Lunch bij bergrestaurant Chez Denis op Plaine Dranse (Châtel) en geniet van de ambachtelijk gemaakte kaas, taartjes en wederom een onvergetelijk uitzicht! Bestel Le Berthoud, een kaasschotel met Abondance kaas en Madeira wijn. Heerlijk! Trouwens de ‘Fantasticable’ zoeft hier hoog in de lucht voorbij.

Eet een pizza bij Italiaans restaurant La Bocca en geniet van de avondzon op het terras en de vriendelijke bediening.

Liever skiën? Bekijk hier het filmpje!

p

Toeristische dienst Châtel
Route de Thonon 14
74390 Châtel
France
0033 (0) 450 73 22 44
touristoffice@chatel.com
Châtel
Portes du Soleil

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!