Vorige winter hebben we voor de eerste keer met het gezin in Oostenrijk de wintersport doorgebracht. We verbleven een aantal dagen in St. Anton am Arlberg om nadien naar Zillertal door te reizen. Opvallend aan onze vakantie waren de mooie natuur, de fantastische accommodaties en de mooie skigebieden. In St. Anton skiën we met een gids, lunchen op een fantastische locatie en verblijven we in een hotel met internationale allure. Wij hebben van dit verblijf genoten en hopen er ooit van de faciliteiten en activiteiten in de zomer te kunnen profiteren.
Waar ligt St. Anton am Arlberg?
St. Anton am Arlberg is een bekend wintersportoord in de Oostenrijkse Alpen, meer bepaald in het Arlbergmassief. De gemeente ligt in het district Landeck in de deelstaat Tirol, op de grens met Vorarlberg aan de voet van de Arlbergpas. Sankt Anton ligt tussen 1.284 en 1.304 m hoogte. Deelgemeenten zijn Nasserein, Sankt Jakob en Sankt Christoph. Het skigebied behoort tot Ski Arlberg, vanaf de winter van 2016/17 het grootste verbonden skigebied van Oostenrijk.
Hoe St.Anton am Arlberg bereiken?
Wij rijden met de wagen naar dit skigebied en overbruggen de 880 km van bij ons thuis in een kleine 10u. Oponthoud op de reis hebben we nauwelijks. Ook het vliegtuig nemen is een optie met als dichtstbijzijnde luchthaven Inssbruck. Rijd je met de wagen? Vergeet niet voor je afreis een wegenvignet aan te schaffen. Voor 10 dagen betaal je € 12,10. Vertrek bijvoorbeeld op zondag om de grootste drukte en het vrachtverkeer te vermijden. St. Anton heeft een eigen treinstation dus ook dit vervoermiddel behoort tot de mogelijkheden.
Skistation Arlberg
Arlberg is het skigebied waar vroeger het Nederlandse koningshuis zijn wintervakanties doorbracht. Ook een geliefd skioord bij de sterren. Het gebied heeft een dorpscentrum dat verkeersvrij is met winkels, restaurants en skishops. De liften vertrekken al meteen in het dorp. Het gebied is sneeuwzeker en heeft uitstekende pistecondities. Onze skivakantie was begin april gepland met goede skicondities en open liften. In de namiddag ging het iets minder vlot maar voor de die hards zeker geen bezwaar tot aan sluitingstijd verder te skiën. 88 kabelbanen en liften brengen skiërs en snowboarders tot op bestemming. De toegangspoorten van de skiliften worden vanop afstand bediend met de Arlberg-card. De 305 km pistes zijn geprepareerd voor elk niveau met afdalingen, funparks en carving-mogelijkheden. Om te lunchen in de bergen zijn er voldoende berghutten voor een aangename break. De eerste ochtend skiën we met een skimonitor waardoor we het gebied leren kennen. Het gebied is uitgestrekt waardoor professionele begeleiding zeker fijn is. Voor de kinderen zijn er verschillende skischolen beschikbaar. Omdat onze kinderen al skiën, kiezen we ervoor om, voor de eerste keer, in familieverband de pistes te ontdekken.
Skiverhuur – Jennewein Sport
Wij huren onze ski’s bij Jennewein Sport in het centrum. De winkel heeft twee afdelingen. Een grotere shop aan de rijbaan om kleding en skimateriaal te kopen en een verhuurafdeling op wandelafstand in de winkelstraat. Het is er een drukte van jewelste maar de verhuur en het aanmeten van de juiste skischoenen en ski’s verloopt vlot en professioneel. Misschien dat de schnaps die we krijgen er ook wel voor iets tussenzit. In ieder geval gaan we tevreden en met het juiste materiaal weer buiten.
Ontspanningsmogelijkheden op en rond de pistes
We lunchen graag tijdens de skisport temidden van de bergen in een rustige omgeving. Wij raden de Kaminstube op de piste aan waar we voor de eerste keer Tiroler Gröstl eten, een aardappelgerecht met spek en ajuin. Een lekker slaatje maakt het geheel helemaal compleet. De hut is smaakvol ingericht met hoekjes om op het gemak van je lunch te kunnen genieten. De après-ski is niet echt aan ons besteed. Toch niet als het op luide muziek en doordrinken aankomt. Al kunnen we een frisse pint na het skiën zeker appreciëren. Onze vaste stek is Basecamp aan het dalstation Gampenbahn. Een goede live DJ verzorgt de muziek en de bankjes en tafels in de carrousel zorgen voor een sfeervolle afsluiter.
Logeren bij Valluga Hotel 4*
Wij logeren bij het Valluga Hotel op 10 minuutjes wandelen van de pistes. Heb je geen zin in de wandeling, stopt de skibus vlak voor de deur van het hotel. Het hotel is in Zweedse handen en heeft internationaal personeel aangeworven. De voertaal in het hotel is Engels. Het hotel heeft gratis parking voor de deur, een lounge met bar, restaurant, indoor zwembad, gratis WIFI en skiruimte met warmtedrogers en lockers voor het skimateriaal. Ideaal om natte voetjes in de ochtend te vermijden.
Kamers en suites
Wij logeren in een familiesuite met twee aparte kamers, balkon met zicht op de bergen, ruime inkom, apart toilet, Ipod-dock, Blu-ray speler, bureau, kleerkasten, salon, badkamer met bad en douche, slippers en badmantels. De bedden zijn van hoogstaande kwaliteit en extra lang. Keuze uit hoofdkussens met of zonder dons. De suite is modern ingericht met houttoetsen en de sfeerverlichting zorgt uiteraard voor een aangenaam verblijf. De badkamer is ruim en voorzien van badproducten, haardroger en aparte douche.
Restaurant & bar: diner en ontbijt
Vooraleer we aan tafel gaan, aperitieven we in de bar van het hotel. Deze bar is klein maar zeer gezellig met mogelijkheid tot het nuttigen van o.a. cocktails of een biertje. Loungemuziek maakt het geheel af. Het restaurant biedt een internationale keuken waarbij je dagelijks keuze hebt uit een aantal menu’s. Het voorgerecht en nagerecht worden in buffetvorm aangeboden. We hebben tijdens ons verblijf onze eigen tafel en zitten in de zijbeuk van het restaurant. Grote ramen geven een uitzicht op de bergen en zijn omgeving. Het diner is verfijnd en lekker! Het ontbijt wordt eveneens in buffetvorm aangeboden en is zeer uitgebreid te noemen met vers fruitsap, charcuterie, kazen, jams, granen en koffie en thee. Wij vinden het diner en ontbijt in het hotelrestaurant zeker aan te raden! Buiten de deur gaan eten is zeker niet nodig.
Valluga Spa
De wellness in het hotel is een absolute meerwaarde na een dag vol buitenactiviteiten. Naast een binnenzwembad kan je ook tot rust komen in de sauna of de beentjes nog verder losmaken in de fitness. Als afsluiter ontspannen in de relaxruimte maakt de dag helemaal af. Is dat niet voldoende? Kies dan voor een schoonheidsbehandeling of massage. Onze kinderen genieten alleszins van het zwembad terwijl ik me in een ligzetel neervlei met een leesboek.