Restaurant Graanmarkt 13

Restaurant Graanmarkt 13

Enkele weken geleden was ik te gast op een lunch in Restaurant Graanmarkt 13. Tijdens deze lunch werden gerechten met Parmaham aan ons voorgesteld. Restaurant Graanmarkt 13 is een absolute topper, waarbij chef Seppe Nobels op nobele en speelse wijze elk gerecht tot ongekende hoogte weet te katapulteren. Naast de lichte gerechten met seizoensgebonden groenten en kruiden, is de chef zelf een aimabel en sociaal iemand. Respect! Wist je trouwens dat hij zelf kruiden en planten kweekt en zijn eigen bijen zorgen voor overheerlijke honing?

Parmaham

In november 2015 nam ik deel aan een perstrip naar Parma waar we uiteraard een uitgebreid bezoek brachten aan ‘Nuova Boschi’, één van de Parmaham producenten. Daar waar ik dacht dat Parmaham geproduceerd werd in één fabriek, leer ik daar dat er meer dan 150 Parmaham producenten actief zijn. Ze zijn allen aangesloten bij het ‘Consorzio del Prosciutto di Parma’. Een vereiste om van Parmaham te spreken is de afgebakende regio waarbinnen de producenten moeten werken. Vier ingrediënten maken de Parmaham tot wat het is: Italiaanse varkens, zout, lucht en tijd (om te rijpen)! Daarmee is Parmaham een volledig natuurlijk product. Na een zeer uitgebreid en punctueel uitgevoerd procédé van een jaar tot 30 maanden krijgt de ham na een ultieme test zijn kwaiteitslabel, de 5-puntige ‘hertogelijke kroon’. Het gaat overduidelijk om een kwaliteitsproduct en dat proeven we vandaag in al zijn facetten. Seppe Nobels gebruikt voor de gelegenheid een Parmaham van 24 maanden rijping, wat deze nog zachter maakt en de typische smaak tot zijn recht brengt, doordrongen van het aroma van pijnbomen, wijngaarden en olijfbomen.

Smaakbeleving

Seppe Nobels brengt een aperitief met hapjes waarbij het motto ‘deel de beleving met je tafelgenoot’ is. Ook bij de verschillende gerechten worden de kommen groenten en andere bijgerechten op tafel geplaatst met de bedoeling naar wens op te scheppen. Wij eten die middag makreel met Parmaham, courgette en zwarte olijven. Als tweede gerecht een tarbot met verschillende groentebereidingen (het credo van de chef) en Parmaham en als laatste een crème van BBQ wortel en Parmaham, citroenmelisse, limoen en munt. Smaakbelevingen en – combinaties om niet snel te vergeten. Hier komen we zeker nog eens terug.

Graanmarkt 13 & High end store

Naast het feit dat Seppe Nobels geweldig kookt en zijn eigen honing en kruiden teelt, is het restaurant niet het enige dat het bezoeken waard is. Het adres bevat nog een high end store met designartikelen, schoenen, kleding, boeken enz. Hét visitekaartje is ongetwijfeld het appartement in het centrum van Antwerpen, dat o.a. sterren van heinde en ver aantrekt. Dit modern ingerichte appartement is volledig uitgerust met 2 badkamers, woonkamer, gevulde ijskast, keuken, 4 slaapkamers en rooftop terras. Huren kan voor € 1.300,00/dag.

p

Consorzio del Prosciutto di Parma

Restaurant Graanmarkt 13
Graanmarkt 13
2000 Antwerpen
0032 3 337 79 91

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!