Twee jaar geleden maakte ik de Gourmet Grand Tour Valais (Wallis) en ontdekte ik de prachtige natuur van deze regio. Ik bezocht de regio in de nazomer van 2016. Het hoogtepunt van mijn reis was ongetwijfeld het zicht op de Matterhorn. Lees hier nog even mijn belevenissen na! Maar ook in de wintermaanden biedt de regio Wallis het beste van het beste voor jong en oud. Op het persevent Winter Season Kick-Off, georganiseerd in samenwerking met o.a. Zwitserland Toerisme en Wintersportgids, hebben we meer informatie gekregen over Crans-Montana, de regio Dents du Midi en de Aletsch Arena. Het event vond plaats op de indoorskipiste van Aspen waar we nadien de enige échte raclette van Val de Bagnes konden proeven!

Wallis (Zwitserland)

De regio’s Crans-Montana, Aletsch Arena en Dents du Midi behoren tot het kanton Wallis (Valais). Wallis heeft een imposant bergdecor met 47 bergtoppers boven de 4.000 meter tussen de Rhônegletsjer en het Meer van Genève. 2000 km pistekilometers met poedersneeuw reiken bijna tot 4.000 meter en panoramapaden, loipen en sleesporen voeren door dalen en over heuvels.
Besneeuwde bossen onder stralend winterblauw contrasteren met de door de tijd donker gekleurde houten huizen in een glinsterend wit landschap: de rijkdom die bewust gekoesterd en bewaard wordt. De veelzijdigheid van een eigenzinnig landschap spiegelt zich in het brede winteraanbod. Of u nu in het Obergoms sneeuwschoenlopen met huskies uitprobeert, in bekende kuurbadplaatsen van de piste in het thermale bad duikt, u tot snowboardcrack laat omscholen, op toerski’s vierduizenders verovert of met een koel glas Fendant bij een raclette de avond doorbrengt in een gezellig restaurant? De Walliser winter zal u steeds weer betoveren. Binnen de regio zijn er meerdere wintervakanties mogelijk. Denk maar aan skiën, snowboarden, toerskiën, freeriden, sleeën, winterwandelen, sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Ook gourmetfans beleven in Wallis hoogdagen. In het grootste wijnkanton van Zwitserland vervolledigen uitgelezen, soms zeer zeldzame wijnen de verscheidenheid aan regionale vlees- en kaasspecialiteiten. Wallis – de mooiste tijd van het jaar.

Indoorskipiste Aspen

Het persevent gaat door op de indoorskipiste van Aspen in Wilrijk waar ik zelf als 17-jarige nog skiles gaf. De piste en het gebouw werden 2 jaar geleden grondig vernieuwd en biedt 365 dagen per jaar sneeuwzekerheid. Onze dochter was reuze enthousiast toen ze hoorde dat ze mee mocht gaan skiën. Ze skiede al twee jaar niet meer en was meer dan ‘excited’ om dat nogmaals te doen. Met haar Zwitserse skimonitor (voor de gelegenheid) en 3 medeskiërs huurde ze een paar ski’s, een helm en stokken en was voor een uur vertrokken. Vanop het terras van de skibar konden we haar moves gadeslaan en besluiten dat ze niets verleerd was. De piste is bedekt met sneeuw en het is er om en bij 0°C. Buiten een skipiste is er ook een restaurant met o.a. Walliser specialiteiten zoals raclette en kaasfondue. Een hoogteparcours is het nieuwe paradepaardje! Ook events organiseren kan perfect in één van de zes zalen.

Crans-Montana

Het idyllisch bergdorp of stad in de Alpen? Crans-Montana belichaamt allebei en verenigt het aangename van een modern vakantieoord met de uitgestrekte natuur van en het panorama op de Walliser Alpen. De mogelijkheden om in de wijde omtrek te kunnen shoppen, het gerenommeerde cultuur- en congrescentrum, het gevarieerde aanbod aan accommodaties, belangrijke sportevenementen en vooral de naam van golfparadijs vormen de moderne kant van Crans-Montana en zijn aantrekkingspunt voor internationale gasten.
Van het bergplateau wordt het skigebied tot aan de gletsjer Plaine Morte op 3.000 m ontsloten. Vlak boven de boomgrens zijn de pistes breed en open, ideaal voor beginnelingen, maar ook voor diepsneeuwafdalingen. Bij de La-Toula-stoeltjeslift ligt er een uitdaging voor gevorderde skiërs. Bijzonder geliefd zijn de brede carvingpistes en de afdaling over de Piste Nationale, met 12 km de langste van de regio. In de winter veranderen de golfbanen in een paradijs voor langlaufers en wandelaars. Naast de loipes voor de klassieke stijl is er een piste speciaal voor skaters.

Aletsch Arena

Met een verfrissende bries geurige alpenlucht brengt de gezinsvriendelijke Aletsch Arena u in de sfeer van vakantie. Typische authentieke Walliser huizen, chalets en hotels verlenen de dorpjes in het dal en de drie autovrije Alpen een oorspronkelijke charme.
Met een lengte van 23 km, een gemiddelde breedte van 1.800m en een oppervlakte van rond 100 km2 bevat de Aletschgletsjer een imposante hoeveelheid ijs van 27 miljard ton. De ijsmassa’s strekken zich van de noordflanken van de Eiger, Mönch en Jungfrau uit het dal in van de Wallis. Hun water stroomt door de wilde Massakloof de Rhône in. De regio Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch werd in 2001 als landschap van buitengewone schoonheid op de lijst van het Unesco-wereldnatuurerfgoed opgenomen.
Halverwege tussen dal en hemel liggen de zonterrassen Fiescheralp, Bettmeralp en Riederalp. Zes gondelbanen brengen de gasten van het Rhônedal omhoog naar de vakantiebestemmingen en naar het wandelparadijs van de Aletschregio op ongeveer 2.000m. Van hieruit gaat het verder naar de mooiste uitzichten zoals op de 2.927m hoge Eggishorn met blik op de Aletsch- en Fieschergletsjer.

Regio Dents du Midi

Welkom in het land van wintersport en ontspanning. Ontdek het zowel letterlijk als figuurlijk grenzeloze gebied, Les Portes du Soleil, het grootste internationale skigebied ter wereld : 14 Franse en Zwitserse plaatsen met elkaar verbonden dankzij 650 km skipistes en dit alles met één abonnement! Verder zijn er uitgezette winterwandelroutes (360 km) voor wandelingen met of zonder rackets die u dwars door indrukwekkende landschappen leiden.
Profiteer van de grote keuze aan snowparks, zowel als van de talrijke slede-pistes. Om uw verblijf nog aantrekkelijker te maken zijn er talrijke activiteiten voor het hele gezin in een straal van 35km rond uw verblijfplaats: ontspanning in onze twee thermaalbaden en 214 km langlaufpistes vervolledigen het aanbod.

Profiteer nog van de actie Kids4free in deze gebieden. Hoe deelnemen?

Wil je meer informatie?

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!