Het nieuwe schooljaar start maar ik vertrek op de ochtend van één september met vijf internationale bloggers met het vliegtuig naar Valais, Zwitserland. We maken een Gourmet Grand Tour door het kanton om ons gedurende vier dagen onder te dompelen in de keuken en de activiteiten die Valais ons te bieden heeft. En dat is veel, héél veel! Ik ken Zwitserland goed en ben gepassioneerd door het land. Dat kwam al in meerdere blogposts naar boven. Ik ken dan vooral de regio rond Graubünden en Glarus goed omwille van het Intersoc-verleden van mijn ouders. Valais ken ik niet en ben dan ook heel vereerd deel te nemen aan deze bijzondere trip.

Valais, engraved in the heart

Valais (Wallis) is één van de 26 kantons die Zwitserland rijk is. Het kanton ligt in het zuidwesten van Zwitserland en omvat verschillende regio’s zoals Sierre, Zermatt, Martigny, Val d’Hérens, Verbier,…We bezoeken deze streken allemaal en ontdekken de rijkdom en de bijzonderheden van elke streek. Valais is o.a. bekend om zijn vruchten (abrikozen, peren en frambozen), wijn en kaas. Sierre doet me uiteraard direct een belletje rinkelen omwille van het verschrikkelijke busongeval met jonge kinderen enkele jaren geleden. Zelf ouder zijnde van kinderen van deze leeftijdscategorie laat die gedachte me niet los. In de winter komen veel buitenlandse (Belgische) toeristen skiën in één van de vele skigebieden. In de zomer is Valais een uitstekende uitvalsbasis voor fiets-en wandelvakanties. Ik neem een vlucht van Brussel naar Genève met Star Alliance. Op iets meer dan een uur ben ik daar en neem dan verder de trein naar Martigny waar ik de andere bloggers ontmoet en we ons klaarmaken voor onze eerste tussenstop.

Bezoek Morand Distillery, een peer is niet zomaar een peer

In Martigny bezoeken we de Morand Distillery waar kwaliteitsvolle peren de hoofdrol spelen. In deze stokerij worden sedert 1889 peren gefermenteerd en gedistilleerd tot likeur, siroop en eau de vie. We beginnen met een proeverij van siropen (alcoholvrije siropen) die de basis voor menig cocktail zijn. Hier wordt tevens de enige echte ‘Willamine’ geproduceerd. Voor een fles van 70 cl zijn 8 kg peren nodig. Machtig zicht om al die tonnen peren de fabriek te zien binnenkomen. Iedereen kent vermoedelijk de Poire Williams wel, met de welbekende peer in de fles. Ook deze produceert de Morand Distillery. De fles wordt met een ijzeren korfje vastgezet aan de tak van de peer om dan later de gerijpte peer met flesje en al te vullen. Mijn ouders hebben al jaren zo’n fles in de barkast staan en vraag me al even lang af hoe dat kan…? Als ik al eens een afsluiter neem bij de koffie, is het een Poire Williams. Dit bezoek kan me dus meer dan bekoren!

Logeren en dineren in dé alpenhut

Na ons bezoek rijden we met onze VW-bus naar de alpenhut Cabane Brunet om er te logeren en te dineren. Eerlijk gezegd keek ik daar niet echt naar uit. Ik ben niet héél avontuurlijk aangelegd en slapen in een hut met mensen die ik nauwelijks ken is niet direct aan mij besteed. Maar… na een rit over kronkelende paadjes en afgronden voel ik me al avonturier in hart en nieren. De chauffeur rijdt aardig door. Voor broekies is er echt geen tijd. Wat een omgeving al niet teweeg brengt! Van de omgeving gesproken: deze is prachtig! Van een natuurschoon waar ik alleen maar van kan dromen. Rust, kalmte en sereniteit zijn de sleutelwoorden! We ontmoeten de plaatselijke Hérens koeien die er vervaarlijk uitzien en erg dichtbij komen. We zitten op 2.103m en kunnen nog net buiten aperitieven en van de zonsondergang genieten. De sterrenhemel is magisch! Het hoofdgerecht eten we binnen en is één van mijn favorieten: raclette van Bagnes. Veel tijd om na te keuvelen is er niet want daags nadien moeten we er om 5u30 weer uit. Ik neem nog een snelle douche en ga slapen. Wisten jullie trouwens dat in een berghut de douches warm water geven na de input van een jeton? Ik niet. Je kan het vervolg al raden…. Kleding terug aan, jeton halen en eindelijk warm douchen. Een mens leert elke dag bij!

Voor dag en dauw nemen we de bus naar Alpage de Mille, een gekende kaasmakerij. Christophe toont ons de manier om kaas te maken. In deze kaasmakerij wordt o.a.de Raclette du Valais AOP vervaardigd. De kaas wordt gemaakt uit rauwe melk. Dankzij het mediterrane klimaat van Valais, de smaakvolle bergkruiden en de traditionele productiewijze, die door de AOP wordt beschermd, heeft hij een onvergelijkelijke smaak. Volgens de legende is de kaas Raclette du Valais ontstaan op een vochtige herfstdag in de wijngaarden. Ondanks de vreselijke koude waren de wijnboeren aan het werk in hun wijngaarden. Voor het middageten gingen zij rond een vuur zitten, om zich op te warmen en weer op krachten te komen. Ze namen brood, wijn en een stuk kaas uit hun knapzak. Maar een van hen, een zekere Léon, had ongelooflijk veel zin in een warme maaltijd. Omdat hij echter geen keukengerei bij zich had, kwam hij op het idee om de kaas direct boven het vuur te verwarmen: de raclette was geboren!

Val d’Hérens, piramides van Euseigne

We zetten onze dag verder naar Val d’Hérens waar we lunchen in ‘L’Alpage 1988’. Verder bezoeken we het natuurlijk wonder van de Euseigne piramides die door neerslag zijn ontstaan.  Mooi om te zien en verwonderlijk dat de steenformaties zo blijven staan. De moeite waard om door te lopen. Ook het prachtige dorpje Evolène staat op de planning met zijn prachtige Zwitserse huisjes en zijn authenticiteit. Een prima logeeradres dat  zijn de prachtig gerenoveerde gîtes van Catherine en Marius Pannatier: www.giteruralevolene.ch. Om een heel klein beetje het boerenleven te ervaren, krijgen we een hark in de hand om te ritselen. Grappig! We logeren eveneens in Val d’Hérens in Hotel de la Sage. We dineren in Hotel Mélèzes waar ik weer een typisch Zwitsers gerecht eet: gemengde salade met rösti, spek, raclette en spiegelei. Daar mogen ze me zelfs ’s nachts voor wakker maken. Hemels!

Piramides van Euseigne

Sierre-Anniviers en Zermatt

’S ochtends rijden we richting Nax voor een bezoek aan de Coma farm waar de befaamde Hérens koeien voor o.a. hun vlees gekweekt worden. We worden enthousiast ontvangen en rondgeleid door Henri Mottiez. Vervolgens rijden we met de bus 40 minuten om in Sierre de Vinea Swiss Fair te bezoeken. We maken er kennis me de wijnbouwers van de streek. 40% van de Zwitserse wijnbouw gebeurt in Valais. In Café-Restaurant d’Anniviers lunchen we die middag. We degusteren er de welbekende Fondue La Glareyarde, een fondue met zeer fijn gesneden gemarineerd en gekruid rundvlees. De fondue wordt afgemaakt met frietjes en diverse sauzen. Een specialiteit om naar uit te kijken!

Pruimen
Tegen de namiddag nemen we de trein naar het autovrije Zermatt waar het hoogtepunt zonder twijfel de Matterhorn is. Vanuit mijn hotelkamer in Hotel Christiania  kijk ik recht op deze majestueuze berg. Ik ben onder de indruk. De avond wordt een bijzonder culinaire rondgang door Zermatt met “4478 Events”. We dineren in twee ploegjes waarbij we elke gang in een ander hotel/restaurant krijgen voor het zogenaamde “Kitchen Around”. Eindigen doen we in ons eigen hotel voor het dessert.

Dé Matterhorn, het hoogtepunt van mijn reis

Wat deze dag volgt is onbeschrijflijk en kan je pas ervaren door hier zelf te zijn. De rust en kalmte die de bergen uitstralen, brengen ook mij tot rust. De sereniteit van de Matterhorn doet dat tot in het kwadraat. Ik ben vol bewondering. Dit bezoek zal nog lang nazinderen. Om te beginnen nemen we de trein naar het Gornergrat platform op 3.089m. Sinds 1898 de topbestemming voor Zwitserland. Vanop het platform heb je zicht op het Monte Rosa massief met de Dufourspitze (4.634m) en een zicht op zowel  de Gornergletscher als 29 bergtoppen hoger dan 4.000m. Hier ademt het bergen!! Iets later zetten we onze treinreis verder tot Rotenboden waar we de Riffelsee bezoeken met de Matterhorn vlakbij. De reflectie in het water is prachtig! De Matterhorn (4.478m) is met zijn markante gestalte één van de bekendste bergtoppen ter wereld. Met een niets ontziende kracht en tegelijkertijd met een elegantie rijst de gelijkmatige piramide omhoog. We wandelen nog een uurtje verder om een nog beter zicht te hebben. Aanrader!

Mijn bezoek in Valais zit erop. Ik heb prachtige dorpjes, perfecte natuur en mijn tweede thuis mogen bezoeken. Ik heb enkele leuke internationale bloggers leren kennen en kom ongetwijfeld terug! Thuiskomen was even afkicken…

Wil je ook de Matterhorn zien of de befaamde Hérens koeien trotseren?

p

Valais/Wallis Promotion
Rue Pré Fleuri 6
P.O. Box 1469
CH-1951 Sion
Tel 0041 27 327 35 90
info@valais.ch
www.valais.ch
www.MySwitzerland.com
www.SwissTravelSystem.com

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!