Domein Schwach en Le Clos Saint Vincent

En of het nog niet genoeg is vertrek ik, na de bloggerstrip Zuid-Tirol, voor een weekje Elzas langsheen de Route des vins d’ Alsace. Onze reis was à la minute te volgen via Twitter #DrinkAlsace. Startpunt is het station van Ottignies waar Lab Davanac instaat voor het vervoer naar de Elzas. Lab Davanac staat voor een speciale monovolume met aan boord: 3G/4G, WIFI, laptoptafels, boordcamera, geblindeerde ruiten,…Op zich al een evenement hiermee te rijden. Nog voor we bij het eerste hotel arriveren, houden we halt voor een wijndegustatie bij Domein Schwach in Hunawihr. Dit is een vrij jong wijndomein, geleid door de kleinzoon. Ik proef er een Crémant Chardonnay Brut en ben meteen verkocht. Crémants drink ik zeer graag, Chardonnay is mijn lievelingsdruif. De combinatie van beide is hemels. Bij het proeven van een Riesling even later valt me dadelijk de petroleumgeur op. Dit blijkt inderdaad een kenmerk van een goede Riesling te zijn.

Logeren doen we in Hotel Le Clos Saint Vincent in Ribeauvillé. Voor mij het beste hotel van onze route. Met zijn 4 sterren biedt het alles wat je van een 4*-hotel verwacht: adembenemend zicht op de Vogezen, persoonlijk onthaal, parket, airconditioning, propere kamers, lekker eten (heerlijke kazen), vriendelijk personeel, WIFI en terras. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen!

Hotel Le Clos Saint Vincent in Ribeauvillé.

Workshop en wijntasting bij Joëlle Cuisine en Qi Gong op domein Paul Blanck

Na het ontbijt nemen we deel aan een culinaire workshop (we maken kip tandoori) en wijntasting bij Joëlle Cuisine, ex-deelnemer van Masterchef France. Een joviale dame met kennis van zaken. Ze beheert een prachtig groot domein waar ze eveneens tables d’hôtes, chambres d’hôtes en gîtes ruraux verhuurt.

Een aanrader voor een verblijf in Ostheim! Beste sommelier van Frankrijk 2014, Caroline Furstoss, introduceert ons in het proeven en genieten van de Elzasser wijnen. Mijn wijnkennis is eerder beperkt maar ik ben nieuwsgierig en leer graag bij. Meer en meer interesseer ik me in de juiste wijnkeuze bij een bepaald gerecht. Ik vind het nl. belangrijk dat een wijn een gerecht verrijkt en aanvult. Als ik dan voor wijnen kies, ga ik graag voor een witte wijn. Laat de Elzas nu de streek bij uitstek zijn waar vooral witte wijnen en crémants hoogtij vieren!

Caroline Furstoss

Joëlle Umbdenstock-Jessel en Caroline Furstoss

Het programma vandaag is uitermate goed gevuld. Na de lunch ruimen we plaats en zetten koers naar het Domein Paul Blanck in La Vallée de Kaysersberg voor Qi Gong in de wijngaarden en een degustatie. Quelle expérience! Paul Blanck is een extravert iemand met gevoel voor humor. Jammer dat de zon uitblijft maar deze ontmoeting blijft nazinderen. Dineren doen we bij Wistub du Sommelier, erkend met verschillende vermeldingen (Bib Gourmand) en prijzen. De Elzasser keuken is zeker een keuken die me kan bekoren. Opvallend is dat veel salades geserveerd worden. Ook spätzli staat op het menu. Mmmm!

Paul Blanck

Paul Blanck

Münster, een joert en flammkuchen

We vangen onze dag aan met een bezoek aan Domein Bestheim. We worden rondgeleid in het bonkend hart van het domein zelf, de wijnmakerij. Met zijn metershoge cuves imposant te noemen.

Bestheim

Emmanuel Vergely

’s Middags eet ik een typisch Elzasser gerecht: Gratin met Münsterkaas en een salade bij Caveau Morakopf. Ik eet met veel smaak en beslis prompt dit thuis uit te testen. Ondertussen heb ik dat ook gedaan en als ik de commentaren aan tafel mag geloven, een vaste waarde vanaf nu. Bekijk het recept hier! Wat me opvalt in deze regio is de vriendelijke ontvangst en prijzen die democratisch te noemen zijn. Een troef voor deze regio want Frankrijk kan in andere regio’s ook duur genoemd worden.

Domein JB Adam

In de namiddag zakken we af naar Domein JB Adam. Voor mijn dochter haar stenenverzameling moet en zal ik uit de Elzas een steentje meebrengen. Ik kan geen betere steen meebrengen dan een wijnsteentje van het terroir zelf (als men over wijnsteen spreekt bedoelt men de witgele kristallen die op de bodem van de fles zichtbaar zijn. Vaak is dit een teken van goede wijn, aangezien het gehalte aan het lekker wijnsteenzuur hoog is geweest).

Wat me ’s avonds te wachten staat, overtreft alle verbeelding. Ik breng de nacht door in een joert. Als je weet dat ik nooit kampeer en steeds graag een beetje luxe opzoek, dan weet je ook dat dit voor mij ‘beyond the limits’ is. Ik snap de bedoeling van de ervaring en kan er absoluut inkomen dat iemand anders dit geweldig vindt maar niet echt aan mij besteed. Ik ben wel te bekoren door een goed diner en dat krijgen we met een onovertroffen huisgemaakte ‘Flammkuchen’. Een traditioneel ovengerecht met ui, kwaliteitskaas, spek en zure room.

joert

Fietsen door de wijngaarden

Vandaag staat een fietstocht door de wijngaarden op het programma. Niet zomaar een fietstocht maar eentje met elektrische kwaliteitsfietsen. Ontspannend maar jammer genoeg iets te kort. Deze beleving wil ik met het thuisfront delen en wie weet komen we al snel terug om deze tocht te herhalen. Twee winnaars van Elle Magazine vervoegen ons vanaf vandaag. We brengen een bezoek aan Cave Vinicole D’Orschwiller en nemen deel aan een foodpairing met kazen en wijn.

Fietsen-bea

Domein Zind-Humbrecht en picknick bij Château Du Hohlandsbourg

Het domein Zind-Humbrecht maakt indruk. Ik koop een Muscat. Deze wijn is perfect schenkbaar bij asperges. Een absolute aanrader! Een blitsbezoek aan Colmar geeft meer zin de omliggende dorpjes en stadjes beter te leren kennen. Colmar passeer ik steeds op doorreis naar Zwitserland en niets doet vermoeden dat hier zoveel te ontdekken en te bezoeken valt. Ook een stek om zeker een tweede uitgebreider bezoek te brengen. Lunchen doen we op het binnenplein van Château Du Hohlandsbourg. Idyllischer kan haast niet! Avondmaal wordt geserveerd in Winstub Du Chambard. Ik neem kalfsniertjes met mostersaus en spätzli. Had ik al vernoemd dat de keuken hier mijn meug is?

colmar

Colmar

Ontmoeting met Les DiVINes d’Alsace

De laatste dag ontmoeten we Les DiVINes d’Alsace. Het zijn dames van de streek die op één of andere manier bijdragen tot het succes en de promotie van de Elzasser wijnen. Dat doen ze door rondleidingen te geven, wedstrijden te organiseren, degustaties te verzorgen,… Opvallend is de sterke motivatie en bijbehorende passie van de dames.

Les DiVINes d’Alsace

Francine Klur

Na deze ontmoeting zetten we koers huiswaarts. Na een kleine week komen we terug aan waar we vertrokken zijn, aan het station van Ottignies. De reis was vermoeiend maar zeer leerzaam. Ik wil graag Fabienne Smets (Origami PR) bedanken voor de uitnodiging en Tanguy De Prest en Anne-Catherine Le Goff voor de begeleiding ter plaatse. Ook mijn medereizigers voor de toffe compagnie.
Eén ding is zeker: Ik keer terug naar de Elzas en héél misschien is dat al sneller dan ik dacht! (A+K)

Mijn highlights van de Elzas
Logeren in Hotel Les Clos Saint-Vincent | Bezoek aan Joëlle Cuisine | Ontmoeting met Paul Blanck van Domein Paul Blanck | Fietsen huren voor een tocht door de wijngaarden |Bezoek Domein Zind-Humbrecht | Bezoek aan Colmar | Picknick bij Château Du Hohlandsbourg | Diner bij Winstub du Chambard

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!