Youth hostel Davos

Jullie weten ondertussen dat ik een enorm sterke band met Zwitserland heb. Meer dan 20 jaar bracht ik mijn zomervakanties in Sankt Moritz door waardoor het land, en meer bepaald Graubünden, me nauw aan het hart ligt. Ik was dan ook zeer verheugd te kunnen deelnemen aan een bloggerstrip om budgetvriendelijk reizen in Graubünden, en dan meer bepaald in Davos Klosters en Sankt Moritz, in de verf te zetten. Het artikel over mijn verblijf in Sankt Moritz volgt later. Toegegeven de Zwitserse frank staat hoog genoteerd voor ons en reizen naar Zwitserland doen we om die reden steeds minder. Onterecht zo blijkt! In het volgende artikel geef ik enkele tips hoe het ook budgetvriendelijk én met een correcte prijs/kwaliteitsverhouding toch kan. Omdat ik al vroeg op de luchthaven moet zijn, logeer ik de nacht voordien in Sheraton Brussels Airport Hotel op enkele stappen van de luchthaven.

Hoe reis ik naar Davos?

De eerste stap om op mijn bestemming te geraken is het vliegtuig nemen vanuit Brussel naar Zürich. Ik reis deze keer alleen. De andere bloggers uit België, Nederland en de UK zal ik later ontmoeten. Omdat ik Zwitserland ken en de taal redelijk spreek maak ik me niet al te veel zorgen. Ik vlieg de eerste maal met Swiss. Op de vlucht ontmoet ik al direct een medereiziger wat me toch nog meer op mijn gemak stelt. Na een vlucht van om en bij 1u20 nemen we de trein van Zürich luchthaven naar Zürich hoofdstation. Van daaruit nemen we de trein naar Landquart. De Zwitsers hebben een uitstekend netwerk aan openbaar vervoer. Treinen en bussen rijden met een stiptheid waar ze in België nog veel van kunnen leren. De treinen en bussen zijn kraaknet en bieden een uitstekend comfort. Met de Swiss Travel Pass rijd je overigens door Zwitserland met trein, bus of tram gedurende een bepaalde periode voor een vaste prijs. In België is de Swiss Travel Pass te verkrijgen bij NMBS en Rail Europe. Onderweg zie je landschappen die adembenemend zijn. We passeren o.a. het meer van Zürich, het dal van Glarus (waar ik eveneens sinds mijn jeugd in Elm op wintersport ga) en de Walensee. Vanuit Landquart nemen we de Rhätische bahn naar Davos. Het lijkt een hele onderneming maar dat is het niet. Vooraf kan je makkelijk de uren en treinsporen nachecken en je hebt voldoende tijd om over te stappen. De verbindingen zijn perfect haalbaar zonder te lange wachttijden. Het feit dat het reizen met de trein zo mooi en comfortabel kan, maakt het alvast de moeite deze optie te nemen. Vanuit Davos station wandelen we naar ons verblijf. We logeren in het jeugdhotel van Davos.

Rhätische Bahn

Logeren in het jeugdhotel van Davos

In een jeugdhotel logeren is absoluut niet enkel voor ‘de jeugd’ weggelegd. Ook het idee van grote slaapzalen in ongezellige oude gebouwen klopt niet. Het jeugdhotel dat in Davos Youthpalace genoemd wordt, oogt mooi en modern, heeft 235 mooie en kraaknette (familie)kamers met toilet en douche en WIFI aan de inkomhal. Het hotel ligt op een hoogte van 1600m en heeft een prachtig uitzicht met terrassen aan bijna alle kamers. Met zijn houten accenten overal geeft het die onmiskenbare Zwitserse look. De directeur is een aimabel man en zorgt met zijn présence voor een ongedwongen sfeer. Naast slapen kan je in het hotel uitstekend eten. Ontbijt, lunch (en lunchpakketten voor wie wil) en diner behoren tot de mogelijkheden. Dineren doe je voor 17 CHF. Voor de 4 gangen aan de geboden kwaliteit….Een koopje! Logeren in een familiekamer voor 4 personen doe je vanaf  180 CHF, uitgebreid ontbijt inclusief. Na onze check-in bezoeken we al meteen het Chalet Velo restaurant waar we die middag lunchen.

Youth hostel Davos
Youth hostel Davos
Youth hostel Davos
Youth hostel Davos
Youth hostel Davos
Horlaubenstrasse 27 | CH-7260 Davos | Zwitserland | 0041 81 410 19 20 | davos@youthhostel.ch | www.youthhostel.ch/davos

Lunchen in Chalet Velo en avontuur in Färich Adventure Park

Lunchen is welkom! Na de reis en het vroege opstaan had ik nog weinig of niets gegeten. Ik hou enorm van de Zwitserse keuken en dan voornamelijk van de dagdagelijkse keuken. Thuis probeer ik die keuken ook regelmatig te koken maar nergens zo lekker als ter plaatse. Uiteraard! Ik neem een gemengde salade, zoals alleen de Zwitsers dat kunnen maken, een vleesspies met kruidenfrietjes (ik vraag me al jaren af welke kruidenmengeling ze hiervoor gebruiken) en drink een plaatselijk bier, het Monsteiner Huusbier. De brouwerij van Monstein was lang de hoogstgelegen brouwerij van Europa maar werd voorbijgestoken door een brouwerij in Livigno (Italië). Naast het Chalet Velo restaurant ligt een avonturenparcours voor klimmers en mountainbikers. Het Färich Adventure Park is recent vernieuwd en vanaf juli 2016 weer open voor het publiek. De officiële opening volgt weldra op 6 augustus 2016.

Chalet Velo
Färich Adventure Park
Restaurant Chalet Velo
Flüelastrasse 26 | CH-7260 Davos Dorf | Zwitserland | 0041 79 838 99 22 | info@chaletvelo.ch | www.chaletvelo.ch
Färich Adventure Park
Flüelastrasse 27 | CH-7260 Davos | Zwitserland | 0041 81 416 18 68 | adventurepark@davos.ch

Wandelen naar het Walser dorpje Sertig

Na een verkwikkende nachtrust en dito ontbijt met Zwitsers brood, kaas, ham, muesli, joghurt en fruit nemen we ons lunchpakket mee en nemen de bus naar de kabelbaan Rinerhorn. Logeer je minstens 1 nacht in Davos? Dan geeft de Davos Guest Card je toegang tot kabelbanen en bussen en biedt kortingen op tal van activiteiten. Na het bereiken van de top met de kabelbaan wandelen we 2u naar het Walser dorpje Sertig. Het pad is perfect toegankelijk maar vergeet je waterdichte stapschoenen niet. Het pad is soms ietwat rotsig en het oversteken van beekjes is geen uitzondering. We lunchen onder de schaduw van de bomen aan het kerkje van Sertig. Het lunchpakket smaakt: een dikke boterham met kaas, augurk en salade, een flesje Rivella (Zwitserse frisdrank op basis van melkwei), een peer en een mueslireep. Met de gele postbus rijden we weer richting Davos. Zo herkenbaar voor mij is de drieklankclaxon bij elke gevaarlijke bocht om de tegenligger van de komst van de bus te verwittigen. Ik vind dat geluid zalig en doet me wegdromen naar mijn jeugd. Terug in Davos nemen we de kabelbaan Schatzalp naar het gelijknamige hotel.

Rinerhorn
Rinerhorn
Davos
Sertig

Bezoek aan Hotel Schatzalp 3*

Met de gelijknamige kabelbaan bereiken we in 4 minuten het hotel. Dit hotel in Belle Epoque-stijl heeft 94 kamers en een prachtig zicht over Davos. De uitzichten lijken wel postkaarten. Het hotel was vroeger een sanatorium wat als voorbeeld stond voor het sanatorium in de roman ‘De Toverberg’ van Thomas Mann. Het hotel werd in 1954 tot hotel omgevormd. Met de Davos Klosters Active Card kan je hier een gratis rondleiding krijgen. We genieten van het mooie weer en de uitzichten op het terras en zakken weer af naar Davos met dezelfde kabelbaan. Wist je trouwens dat Keizer Willem II hier gedurende 10 jaar drie kamers huurde voor privé verblijf? Het hotel heeft zijn eigen skipiste en ligt in een prachtige botanische tuin. Het bezoeken waard!

Hotel Schatzalp
Hotel Schatzalp
Promenade 62 | CH-7270 Davos | Zwitserland | 0041 81 415 51 51 | info@schatzalp.ch | www.schatzalp.ch

Dineren in Restaurant Extrablatt

’s Avonds dineren we in Restaurant Extrablatt, het gastronomische restaurant van het Kongresshotel Davos. Terwijl het in België regent, eten wij op het terras buiten. Weer is het de Zwitserse keuken die me zo kan bekoren. Starten doen we bij het aperitief met Bündner vlees en bergkaas. Het vlees is een specialiteit uit Graubünden en bestaat uit zeer fijn aan de lucht gedroogd rundsvlees. Als voorgerecht eten we een Bündner gerstsoep, eveneens een specialiteit uit Graubünden én mijn lievelingssoep. Als hoofdgerecht eet ik kipfilet met Maluns, wortelen en snijbiet. Maluns is een aardappelvariant met bloem en boter. Ik deed een tweetal weken geleden een verdienstelijke poging zelf Maluns  te maken. Als dessert een parfait van ‘röteli’ (likeur) en kersencompote.

Restaurant Extrablatt
Kongresshotel Davos | Promenade 94 | CH-7270 Davos-Platz | 0041 81 417 11 22 | info@hotelkongress.ch | www.hotelkongress.ch
Daags nadien hebben we even wat vrije tijd en ga ik in het dorp op zoek naar houten koetjes voor de kinderen. Ze hebben ondertussen al een aardige collectie maar er kunnen er steeds nieuwe bij. Jammer maar helaas is de winkel gesloten. Hoe ga ik dat moeten uitleggen? Om 11u checken we uit en zetten koers naar Sankt Moritz, mijn tweede thuis!
p

Graubünden Tourism
Alexanderstrasse 24
CH-7001 Chur
Zwitserland
0041 81 254 24 24
contact@graubuenden.ch
www.graubuenden.ch

Davos Klosters
Tourismus-und Sportzentrum
Talstr. 41
CH-7270 Davos Platz
Zwitserland
0041 81 415 21 97
info@davos.ch
www.davos.ch

Zwitserland Toerisme
info@myswitzerland.com
www.myswitzerland.com

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!