Culinaire persreis: in het spoor van de grote denker Karl Marx

nov 20, 2017

Toen ik de uitnodiging voor deze persreis in mijn mailbox kreeg, wist ik niet direct wat ik daarvan moest denken. Ik ken Marx wel een beetje vanuit de studie die ik volgde maar verder dan dat reikt mijn kennis niet. Het feit dat deze persreis zich tegen de achtergrond van de Moezel afspeelt en de nodige culinaire tussenstops op het programma staan, doen me beslissen me voor deze persreis te engageren. Ik heb een open blik en reizen en nieuwe (in)zichten verwerven zijn dan nooit veraf. Zeker niet met een insteek als deze! Ik ben benieuwd! U ook?

Rheinland-Pfalz (Rijnland-Palts)

Palts is één van de zestien deelstaten van Duitsland. De hoofdstad is Mainz. Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Elzas (Frankrijk), Saarland, Luxemburg en Luik (België). De stadjes die we bezoeken, Koblenz en Trier, zijn stadjes uit deze deelstaat. Ook bekend in deze omgeving is de doorkruising van de rivier de Moezel. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en mondt na 544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn. Het gebied is heuvelachtig en o.a. gekend om zijn wijngaarden.

Koblenz, kabelbaan boven de Rijn

Omdat het programma al zeer vroeg start, reis ik de dag voordien al richting Koblenz. Ik rijd met de eigen wagen en na 300 km en 3u rijden, ben ik al ter plaatse. De reis verloopt vlot en gemoedelijk. Ik check in bij Hotel Ibis Koblenz City. Nog voor het avondeten heb ik de tijd om te gaan wandelen in de oude stad en neem ik de kabelbaan die boven de Rijn naar het Ehrenbreitstein fort gaat. De kabelbaan overbrugt een lengte van 890 meter en brengt 7.600 passagiers per uur heen en terug. Boven kan je vanuit het uitkijkpunt 360 graden rondom kijken. Je ziet de uitmonding van de Moezel in de Rijn en de lagergelegen stad goed liggen. Het weer is mooi en het is rustig op het uitkijkplatform. Ik geniet van het uitzicht en de ondergaande zon in het gezelschap van een ijsje! Naast het panoramisch zicht, kan je ook musea, het fort en specifiekere tentoonstellingen gaan bekijken. Qua culinaire mogelijkheden kan je van een fris pintje op het terras genieten of een tafeltje boeken in Restaurant Casino. Het is zowel een culturele, historische als gastronomische site geworden. Heen en terug met de kabelbaan kost € 9,90/volwassene. De gecombineerde prijs om ook het fort te bezoeken is € 13,80/volwassene.’s Avonds vlij ik me neer op het terras van Bistro Dormont’s en bestel een schnitzel met frietjes. De bediening is vriendelijk, de portie royaal en lekker en de prijzen democratisch (€ 11,50 voor mijn hoofdgerecht). Alhoewel het al oktober is, is de temperatuur aangenaam. Daarna kruip ik voldaan onder de wol.

Bernkastel-Kues, culinaire hoogstandjes in een prachtig decor

De volgende ochtend pikken we de overige deelnemers aan de persreis op aan het station van Koblenz en rijden door naar Bernkastel-Kues. Onze groep bestaat uit Duitsers, een Zwitser, een Nederlander en ikzelf. We nemen te voet een zijstraatje aan de historische markt met zijn gebouwen in renaissancestijl en klimmen in 15 minuten naar het restaurant Schützenhaus voor de lunch. Van hieruit heb je een fabuleus uitzicht op de vallei en de druivenranken van de bekende wijn Bernkasteler Doctor. Als aperitief krijgen we een droge Riesling. De presentatie is perfect! Als voorgerecht nemen we aardappelsoep met vers stokbrood. Als hoofdgerecht hebben we de keuze uit vier variëteiten flammkuchen: klassieke versie met spek en ajuin, een vegetarische versie met o.a. schapenkaas, eentje zalm en look en een laatste variant met camembert en rode bessen. Weer héél lekker en betaalbaar allemaal.

Na een korte wandeling bereiken we nadien het pas gerenoveerde Burg Landshut. Bij aankomst krijgen we een Sekt (een Duitse mousserende wijn) aangeboden. Dit voormalige kasteel is omgebouwd tot restaurant met moderne toetsen en veel hout. Opvallend is het panoramisch zicht vanuit het restaurant op de Moezelvallei. Belangrijk was om de oude invloeden en elementen te behouden. Dat is gelukt door het gebruik van o.a. ruwe materialen. Reserveren is een must! Na de afdaling tussen de wijngaarden steken we de Moezel over en bezoeken het St.-Nikolaus-Hospital met de zeer waardevolle bibliotheek  van Nicolaas van Cusa. Je kan hier boeken vinden over geografie, filosofie, geschiedenis, astronomie,…De boeken zijn in zeer goede staat bewaard gebleven. Na ons bezoek aan de bibliotheek rijden we door naar Trier voor het diner en overnachting.

Trier, tweehonderd jaar Karl Marx

Wie is Karl Marx eigenlijk?

Karl Marx was een Duitse denker die veel invloed had op de (politieke) filosofie, de economie en de socilogie. Hij was de grondlegger van de arbeidersbeweging en centrale figuur in de geschiedenis van het socialisme en het communisme. Marx woonde en werkte in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Engeland. Belangrijke werken zijn ‘Het Kapitaal’ en het ‘Communistisch Manifest’. Op het werk en de denkbeelden van Karl Marx is het marxisme gebaseerd. Ik spreek me niet uit over het feit of de denkbeelden van Karl Marx mij al dan niet aanspreken maar alleszins is het boeiend dit stukje geschiedenis vandaag mee te krijgen.

Na het ontbijt staat de stad Trier, geboortestad van Karl Marx, op het programma. We stappen uit voor zijn geboortehuis (°5/5/1818) waar nu een museum gevestigd is. Het museum is momenteel gesloten voor een grondige renovatie (tot 4 mei 2018). We worden deze dag begeleid door Karl Marx-kenner Jens Baumeister. Hij is tevens auteur van het boek ‘Als der Wein Karl Marx zum Kommunisten machte’. Vooraleer we verder op stap gaan, drinken we, hoe kan het ook anders, een Riesling Sekt brut 2014 van wijndomein ‘Von Othegraven’. In de namiddag kijken we naar het openluchttheater ‘Tödliche Intrige’ bij de keizerlijke thermen. Deze voormalige Romeinse badhuis biedt plaats aan meer dan 650 gasten om toneelvoorstellingen te bekijken.

Tödliche Intrige

Konz-Oberemmel, wijndomein en diner

Nadien rijden we door naar Konz-Oberemmel, op 15 km van Trier, voor het diner bij Weingut Michael Hutmacher. Dit wijndomein werd in de jaren ’90 door Michael Hutmacher van zijn ouders overgenomen. Het weer is nog mooi genoeg om onze Sekt buiten te nemen maar dineren doen we binnen. De pompoensoep met curry en kokos is overheerlijk! Als hoofdgerecht een gemengde salade, ovenaardappeltjes en gebraad. Mevrouw Hutmacher is de kok van het huis. Michael schenkt vier verschillende wijnen van het domein en geeft uitleg bij de smaakervaring. Het wijndomein produceert voornamelijk droge wijnen. Na het diner bezoeken we de distillerie waar we ‘Tresterbrand’ (destillaat van de uitgeperste druiven, zoals een grappa) proeven. Het wijndomein staat in de top 10 van het boekje ‘Die 50 besten Strausswirtschaften und Gutsschänken’.  

Saarburg, waterval in het midden van de stad

De dag nadien trekken we naar Saarburg, gelegen aan de Saar. Jammer genoeg regent het vandaag waardoor een deel van het programma in het water valt. We nemen wel de zetellift naar de Warsberg maar van wandelen of picknicken komt niet veel in huis. Het plan B om wijn te gaan proeven, is zeker geen straf. In deze streek is wijn produceren één van de hoofdbezigheden. Nadien brengen we een blitsbezoek aan de stad waar de waterval van 20 meter, in het midden van de stad, de hoofdattractie is. Andere bezienswaardigheden zijn de vakwerkhuizen, het klokkengieterij museum, de ruïne van de burcht enz.

Na het blitsbezoek aan deze stad zit onze persreis erop en rijd ik weer naar huis. Ik vond de reis leerzaam en de regio zeer de moeite waard om te bezoeken. De historische stadjes en de cultuur, gecombineerd met een goede keuken en dito wijnen zorgen voor een aangenaam verblijf. Heb je ook interesse deze regio te verkennen? Hieronder vind je meer informatie!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!