Gråsten (Graasten)

Deze zomer verblijven we voor de eerste keer in een vakantiehuis in het voor ons onbekende Denemarken. Onze verwachtingen zijn hooggespannen. Van collega’s en vrienden die al in Denemarken op vakantie gingen horen we niets dan superlatieven. We zijn dan ook ontzettend benieuwd wat dit onbekende land voor ons in petto heeft. We kijken uit naar de natuur, de sfeer, de Deense keuken, de gastvrijheid en de ervaring om dit land verder te verkennen. Dat doen we al om te beginnen bij onze eerste stop in Denemarken. Na een eerste overnachting in Nederland, houden we de tweede nacht van onze vakantie halt in Gråsten (Graasten). Dat bevalt ons zodanig dat we er ook, op de terugweg naar België, de voorlaatste nacht van de vakantie doorbrengen.

Gråsten (Graasten) – Zuid-Denemarken

Gråsten is een kleine plaats in Zuid-Denemarken en was vroeger een zelfstandige gemeente. Heden behoort het tot de gemeente Sønderborg, waar ook de Deense Koninklijke familie, in het Gråsten Palace, zijn zomerverblijf heeft. De plaats biedt voor iedereen mogelijkheden. Water, strand en bossen zijn vlakbij. We hebben uren in de wagen gezeten in het door wegenwerken geteisterde Duitsland en zijn maar wat blij dat we, net over de grens, op bestemming aankomen. Opvallend is de rust op de wegen. Een verademing! De zon schijnt volop en we rijden door een natuurpracht van jewelste. De korenvelden langs de baan liggen er goudgeel bij. Die rust is voor nu van korte duur maar overvalt ons in Denemarken later meer en meer. Voor nu vliegen we meteen in de drukte van een dorpsfeest maar deze plaatselijke folklore biedt ons ook de kans al meteen enkele Denen persoonlijk te ontmoeten. We logeren de eerste nacht in Det Gamle Rådhus op het dorpsplein. De voorlaatste nacht van ons verlof logeren we in Hotel Benniksgaard. Meer informatie over Gråsten en omgeving: www.visitsonderborg.com.

Det Gamle Rådhus

Omgeving

Det Gamle Rådhus is zoals we vermoeden gevestigd in het oude gemeentehuis van Gråsten. Het pand is statig en domineert het dorpsplein. Er straalt een elegantie vanaf die ons meteen geruststelt. De drukte om het hotel doet vermoeden dat het hotel een prominente plaats in de dorpsgemeenschap inneemt. Voor een jaarlijks dorpsfeest, horen we later, staan kraampjes op het plein opgesteld en een band speelt covers op een podium. We kunnen niet meteen aan het hotel parkeren omdat de toegangsweg is afgesloten maar achter het hotel vinden we parkeerplaats genoeg. We checken in en krijgen een suite voor 4 op de tweede verdieping toebedeeld.

Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)

Deluxe Suite

De suite is ruim en bestaat uit een salon, twee aparte slaapkamers (1 dubbel bed, 2 enkele bedden), een badkamer met douche en toilet, gratis WIFI, haardroger, badjassen en slippers, minibar, thee-en koffiefaciliteiten, uitzicht op het dorpsplein en flatscreenTV met satellietkanalen. De kamer is ingericht met behoud van antieke elementen en heeft een parketvloer. Ideaal voor families. Kamerprijs: € 268,00/nacht (ontbijt € 13,00/per persoon). Vermits we uitzicht hebben op het dorpsplein kunnen we de festiviteiten daar nauwgezet volgen. Slapen zit er niet meteen in en we besluiten de avond verder door te brengen in de tent op het plein. We maken kennis met enkele Denen en worden zo ondergedompeld in de Deense manier van feestvieren.

Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)
Diner en ontbijt

Voor het diner sluiten we aan bij het dagelijks buffet in het restaurant op het gelijkvloers. De taal is een klein struikelblok. We begrijpen zelfs de menukaart niet. Onze dochter haalt haar tablet boven en gooit de woorden al meteen in een vertaalapp. Het was nochtans duidelijk. Voor 295 Deense kronen (omgerekend € 36,00/per persoon) kan je aanschuiven aan het Deens buffet met voorgerechten, keuze uit hoofdgerechten en desserts. Je kan aanvullen naar wens. De schotels worden goed aangevuld en worden perfect warm gehouden. De maaltijd is Deens en lekker! We eten o.a. Deens brood, gerookte zalm, salades, lamskroon en heerlijke desserts met banaan en kokosmousse. Het ontbijt ’s anderendaags is uitgebreid en lekker. Na het ontbijt zetten we koers naar ons vakantiehuis in Denemarken (NOVASOL).

Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)
Det Gamle Rådhus
Torvet 8 | DK-6300 Gråsten | info@graastenraadhus.dk | www.graastenraadhus.dk

Benniksgaard Hotel

Omgeving

Het Benniksgaard Hotel is eveneens gelegen in Gråsten. We nemen er onze intrek na ons weekverblijf in ons vakantiehuis. Het is wel aangenaam om de rit van ons vakantiehuis naar België niet in één trek te doen. Dat zou lukken hoor maar de tussenstops onderweg verlengen je vakantie ook nog een beetje wat zeker meegenomen is. Het hotel is rustig gelegen aan de Flensburger fjord en naast de golfcourt. Het hotel is gevestigd in een gerenoveerde boerderij waarvan het hoofdgebouw geklasseerd is. Verbouwingen konden enkel met respect voor de oorspronkelijke elementen en met behoud van de sfeer van weleer. Daarom biedt het met zijn uitstraling en zijn opdeling in verschillende gebouwen een echt Country & Seaside Hotel. Het hotel heeft 69 kamers verdeeld over de verschillende panden. Wij logeren in een luxe appartement met zicht op de fjord én de golfcourt. Het uitzicht is adembenemend!

Gråsten (Graasten)
Gråsten (Graasten)
Luxe appartement met zicht op de fjord

Bij aankomst is het weer schitterend. De zon glinstert op het water. Het zijn taferelen die ik nooit eerder zag. Het appartement heeft een groot breed terras waarop ik het uitzicht met veel plezier aanschouw. Enkele golfers slaan nog een balletje in de avondzon. Het appartement kan voor zowel korte als langere periode, met hotelfaciliteiten, geboekt worden. Het is modern ingericht, heeft 2 volwaardige slaapkamers, badkamer met jacuzzi en sauna, douche, gastentoilet, keuken (niet in het verblijf inbegrepen maar te gebruiken tegen meerprijs), flatscreenTV’s, ruim salon en eetkamer. M.a.w. een luxeverblijf met dàt tikkeltje meer. De prijs is € 336,00/nacht bij een bezetting van 2 tot 4 personen. Dineren kan in Restaurant Pejsestuen waar je lokale specialiteiten kan proeven in een twee – of drie gangenmenu, of in buffetvorm. We dineren niet in het hotel zelf maar gaan 5 minuutjes verderop dineren in het gastronomisch Restaurant Bind.

Gråsten (Graasten)
Benniksgaard Hotel
Sejrsvej 101, Rinkenæs | DK-6300 Gråsten | 0045 74 65 09 49 | info@benniksgaardhotel.dk | www.benniksgaardhotel.dk

Gastronomisch dineren in Restaurant Bind

Een pareltje ontdekken aan de Flensburger Fjord om je vakantie in schoonheid af te sluiten? Jawel, het kan. Dat plezier valt ons te beurt als we contact nemen met Restaurant Bind op een boogscheut (5 minuutjes met de wagen) van Benniksgaard Hotel. We vallen er met ons gat in de boter zoals ze dat zo mooi zeggen. Ik voel me er thuis en keer graag stante pede terug om de culinaire hoogstandjes nogmaals te ervaren. Grote fan!

Het restaurant

Het restaurant is prachtig gelegen. Alleen al deze locatie zou moeten volstaan om hier je voeten onder tafel te schuiven. Maar dat is het niet alleen. De kookkunsten van de chef en zijn brigade zijn fenomenaal. De woning is een gerenoveerde patriciërswoning met houten vloeren, kroonluchters, verschillende ruimtes en geeft je vanaf je tafel een adembenemend zicht op de fjord. In de jaren 1900 was het pand de zomerresidentie van een koopman uit Hamburg. Later werd het een herstelverblijf voor gewonde soldaten om dan nog later kinderen op te vangen. Je daalt vanaf het restaurant te voet af naar beneden en kijkt links en rechts uit op de Flensburger fjord. Buiten een pier en wat bootjes…alleen maar water. Voorts is er binnen bijzondere aandacht besteed aan tafellinnen, serviezen en bestek (Robbe & Berking). Hier zijn mensen aan het werk met hart voor de klant. Dat is duidelijk! Zowel de inrichting, als de gerechten zijn tot in de perfectie afgewerkt

Restaurant Bind
Restaurant Bind
Chef Christian Bind

Chef en zaakvoerder is Christian Bind die zijn vak in de Elzas leerde. Zijn sous-chef is een oude studiegenoot en staat hem al jaar en dag bij. Hij groeide op in de Elzas en hielp zijn moeder in de keuken. Eigen wijngaarden, huisgeteelde groenten en kruiden is de keuken waarmee chef Bind opgroeide. Na werkervaring bij Auberge d’Ille (3*) werkt de chef nog bij Charles Barrier in Tours om dan zijn legerdienst te volbrengen als privékok bij een legergeneraal. In 1989 opent hij zijn eigen restaurant ‘Chez Paul’ in Flensburg (Duitsland) en vergaart een Michelinster. De chef blijft bij de tijd door regelmatig kooksessies te organiseren en bevriende chefs uit te nodigen om voor elkaar te koken.

Christian Bind
Christian Bind
Culinaire beleving

De ontvangst is bijzonder in die zin dat we meteen naar de keuken geleid worden. Geen geheimen voor de gasten. We krijgen van Pia, de echtgenote, informatie over de menu-mogelijkheden en nemen er ons aperitief, een rosé Crémant d’Alsace. Je hebt de keuze uit verschillende menu’s of je kan à la carte eten. Wij nemen het drie gangenmenu aan € 56,00/per persoon (exclusief wijnen). Voor de kinderen worden per gerecht andere sapjes voorzien. Origineel om ook hen met bijzondere drankjes te verwennen. We genieten van de dagverse ingrediënten en smaakvolle borden. Als voorgerecht krijgen we zalm met twee verschillende pesto’s en aubergine-kaviaar. Als hoofdgerecht Spaanse Iberico met wortelen en aardappelen op grootmoederswijze. Als dessert ijs van vanille, abrikozen en compote.

Restaurant Bind
Restaurant Bind
Restaurant Bind
Restaurant Bind
Fjordvejen 120 | DK-6340 Kruså | 0045 74 67 88 22 | http://www.restaurantbind.dk/ | mail@restaurantbind.dk

Onze highlights

Jammer genoeg hebben we geen tijd om de streek rond Gråsten verder te verkennen. We logeren er amper twee nachtjes. Al vinden we hier op het eerste zicht al mogelijkheden genoeg om een langere vakantie door te brengen met zijn water, strand en bossen. Kom je Gråsten en omgeving bezoeken?

Geniet van de natuur in zijn volle glorie Wandel langs de Flensburger Fjord Bezoek Gråsten Palace | Bezoek Aabenraa of Sønderborg | Sla een golfballetje aan Benniksgaard Golf | Dineer bij Restaurant Bind | Proef de Deense keuken bij Det Gamle Rådhus

 

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!