Odense

Op vakantie gaan naar Denemarken is een aanrader! Ik ben zelfs bereid er volgende zomer opnieuw naartoe te trekken. We hebben zoveel plaatsjes nog niet bezocht en zoveel natuurpracht nog niet aanschouwd. Reden genoeg om een tweede bezoek te plannen. Ons vakantiehuis (NOVASOL) ligt in Oost-Denemarken in Oost-Jutland. Maar door onze tussenstops van en naar eindbestemming hebben we ook een glimp van een klein deel van Zuid-Denemarken kunnen opvangen. Op aanraden van onze schoonbroer bezoeken we de stad Odense, eveneens in Zuid-Denemarken, voor een dagtrip op het eiland Funen, het tweede grootste eiland van Denemarken zelfs. We moeten er 1u45 voor rijden maar dat hebben we er zeker voor over. De rit meer dan waard!

Odense

Odense is een stad op het eiland Funen en is perfect vanaf het vasteland (Jutland) met de wagen te bereiken via de Nieuwe Kleine Beltbrug. Odense ligt op 167 km van Kopenhagen en ook een ideale uitvalsbasis om de hoofdstad van Denemarken van hieruit te bezoeken. Jammer genoeg hebben we daar geen mogelijkheid toe maar daar komen we graag voor terug. Odense is een stad die zowel voor groot als klein mogelijkheden biedt. Wij zijn meteen verkocht: kronkelende straatjes, water, winkels, cultureel erfgoed, culinaire pareltjes en zoveel meer. Om onze dagtrip zo goed mogelijk in te vullen, beperken we ons bezoek tot enkele highlights: bezoek geboortehuis Hans Christian Andersen, boottocht op de Odense vaart, bezoek aan de Odense Zoo en diner bij Restaurant Marie Louise. Om de bezoekjes betaalbaar te houden kan je bij het toeristisch bureau een City Pass aankopen. Deze kost € 22,00/dag en geeft kortingen of gratis toegang tot diverse musea, de boottochten, 50% korting op de toegangsprijs van de zoo,…Kinderen jonger dan 18 jaar hebben sowieso vaak gratis toegang. Best vooraf eens nakijken!

Odense
Odense
VisitOdense
VisitOdense | Vestergade 2 | DK-5000 Odense | 0045 63 75 75 | otb@visitodense.com | www.visitodense.com

Bezoek geboortehuis Hans Christian Andersen (1805-1875)

Hans Christian Andersen doet bij iedereen wel een belletje rinkelen. Hij is de schrijver van menig sprookje. Mij doet hij onmiddellijk aan het verhaal van ‘Het lelijke eendje’ denken. Hij schreef ook Het meisje met de zwavelstokjes, De nieuwe kleren van de keizer, De prinses op de erwt enz. Uiteraard is het interessant om meer te weten te komen over de schrijver van al die sprookjes. En dat kan! Op wandelafstand van het centrum ligt het geboortehuis/museum van H.C. Andersen. Het museum vertelt de historie van de schrijver en geeft per ruimte een zicht op zijn leven met oude kleding, verwijzingen naar zijn verhalen en zijn familieleven. Het museum eindigt met een kijk in zijn geboortehuis. Het is een klein vakwerkhuis met kleine lage kamertjes waar de attributen van weleer nog aanwezig zijn. Een grote bibliotheek catalogiseert zijn boeken die in meer dan 150 talen vertaald zijn.

Geboortehuis Hans Christian Andersen
Geboortehuis Hans Christian Andersen
Museum H.C Andersen
Bangs Boder 29 | DK-5000 Odense C

Boottocht op de Odense vaart (Odense Aafahrt)

Aan het park van Munke Mose nemen we de boot naar Odense Zoo. Onze auto blijft in de ondergrondse parking in het centrum staan en zonder stress en zonder extra verplaatsing bereiken we op een toffe en originele manier de zoo. Met de City Pass is de afvaart gratis. Anders zijn de prijzen als volgt: € 10,00/volwassene en € 8,00/kind (3-11 jaar). Voor die prijs vaar je een uur op de Odense vaart en krijg je en hele mooie impressie van het leven in de groene zone van de stad. De vaart is omringd door groen, fiets-en wandelwegen en prachtige statige villa’s waar menig bekende Deen woont. We kijken onze ogen uit. Ook al is het putje zomer, er heerst geen oeverloze drukte. We zijn ontspannen en genieten van het water. Afstappen doen we aan de achterzijde van de zoo. Zo vermijd je eveneens de wachtrij aan de kassa van de hoofdingang.

Odense Aafahrt
Odense Aafart
Odense Aafart | Filosofgangen 26 | DK-5000 Odense 0045 66 10 70 80 | odense@aafart.dk | www.aafart.dk

Odense Zoo

Oke, we hebben ook enig voorbehoud om een zoo te bezoeken. We vinden de dieren lief en leuk om naar te kijken maar stellen ons evenzeer vragen bij het feit of ze niet beter in hun natuurlijke habitat zouden verblijven. Het is meer dan 10 jaar geleden dat we nog een zoo bezochten. De positieve commentaren die we op internet lezen en het certificaat Beste Europese Zoo 2015-2017 geven ons vertrouwen en doen ons besluiten het erop te wagen. De boottocht is een makkie om aan de zoo te geraken. Lukt dat niet? Een grote parking aan de overkant van de straat staat ter beschikking. Het is er niet druk en je kan in alle rust de zoo bezoeken. De zoo is enorm uitgestrekt en volledig omringt door de natuur. De dieren leven in ruime en verzorgde verblijven en worden op gezette tijdstippen gevoederd. We passeren net de zeehonden bij voedertijd. De zeehondjes herkennen meteen hun verzorgers en komen gretig aangewaggeld om hun dagelijkse portie vis binnen te smikkelen. Mooi om naar te kijken! Brugjes verbinden de verschillende zones waar vogels, tapirs, giraffen, zebra’s en Arctische dieren verblijven. Een prachtig onderwater aquarium biedt een bijzonder zicht op het leven onder het wateroppervlak. Opvallend vinden wij de rustige sfeer in het mooie park en de goed verzorgde dierenverblijven. De prijzen zijn € 27,00/volwassene en € 14,00/kind (3-11 jaar) in het hoogseizoen. Met de City Pass krijg je bovendien een korting van 50%. In het midden van de zoo nemen we de boot terug naar Munke Mose. Niets zo eenvoudig!

Odense Zoo
Sdr. Boulevard 306 | DK-5000 Odense | 0045 66 11 13 60 | odensezoo@odensezoo.dk | www.odensezoo.dk

Dineren bij Restaurant Marie Louise

Onze tijd in Odense zit er bijna op. Vooraleer we deze toffe stad verlaten dineren we nog in een zijstraatje van de winkelstraat bij Restaurant Marie Louise. De winkelstraat is cosy en gezellig maar niets doet vermoeden dat in een klein steegje dit pareltje verscholen ligt. Het restaurant bevindt zich in een traditioneel Deens huis. De inrichting is modern en Scandinavisch. Eenvoudig maar stijlvol. We zijn aan de vroege kant maar het restaurant loopt al snel aardig vol. We merken meer en meer in Denemarken dat Denen vroeger op restaurant gaan dan dat dat bij ons het geval is. We krijgen een centrale plaats aangewezen en hebben zicht op de open keuken. Marie Louise ontvangt ons zelf. Vandaag staat ze hoofdzakelijk in de zaal en is het de rest van het keukenteam die de borden klaarmaakt. Morgen kan dat dat anders zijn en staat Marie Louise zelf achter het fornuis. De stijl van het onthaal en de bediening is ongecompliceerd en informeel. De kaart, die maandelijks wijzigt, is niet uitgebreid maar dat hoeft ook niet. Dagverse en lokale producten voeren de hoofdtoon voor de Frans/Deense keuken. De Deense menukaart behoeft een klein beetje uitleg maar dat deert niet uiteraard. We nemen het drie gangenmenu Marie Louise aan € 33,00/per persoon. Voor het menu met aangepaste wijnen betaal je € 53,00/per persoon. Voor het Signature Menu van zes gangen betaal je € 70,00 en € 100,00 met aangepaste wijnen. De prijzen zijn zeer democratisch. De prijs/kwaliteitsverhouding is perfect. Wij krijgens als voorgerecht een carpaccio van rundsvlees met geroosterde aardappel en rode peper. Als hoofdgerecht pulled pork en varkensfilet met aardappelen en seizoensgroenten. Als dessert een hemels dessert met ijs van karnemelk, rode vruchten en een crunchy touch. Een blijver! Om een goede impressie te krijgen… Bekijk het filmpje hier !

Restaurant Marie-Louise
Lottrups Gård 9 | DK-5000 Odense | 0045 60 38 24 82 | info@marielouise.dk | www.marielouise.dk
Restaurant Marie Louise
Restaurant Marie Louise
Restaurant Marie Louise
Restaurant Marie Louise
Restaurant Marie Louise
Restaurant Marie Louise
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!