Tijdens het verblijf in ons vakantiehuis in Denemarken (Saksild) maken we een aantal dagtrips en staan een aantal museabezoeken gepland. Place to be is de stad Århus, tweede grootste stad van Denemarken, na de hoofdstad Kopenhagen.

Århus

Århus is een havenstad aan de noordoostkust van Jutland, het vasteland van Denemarken. De stad behoort tot de regio Midden-Jutland. Het district ligt laag, is vruchtbaar en bebost. Rondrijden in deze regio doet me af en toe aan Canada denken. De bossen met zijn hoge naaldbomen zijn zo mooi om te zien en een natuur die ik niet in Denemarken verwacht. Dat overvalt me wel meer. Denemarken is zo afwisselend van natuur dat elke stad, streek, provincie of regio zo verrassend is. In Århus zijn voor ons de musea niet te missen. Zij zijn zeker een bezoek waard. Zo bezochten we Den Gamle By (Deens voor oude stad), het Moesgaard Museum (o.a. archeologie en etnografie), en ARoS Aarhus Kunstmuseum (moderne kunst). De stad zelf bezoeken we in een notendop. We slenteren door de winkelstraten en drinken iets op een terras aan het water. Bij het binnen rijden van de stad valt de haven meteen op. De haven is gekend en een belangrijke plaats voor de import en de export van het land. Wil je meer informatie?

Visit Århus
DOKK1 | Hack Kampmanns Plads 2,3,8 | DK-8000 Aarhus | 0045 8731 5010 | info@visitaarhus.com | www.visitaarhus.com

Den Gamle By

Een niet te missen trekpleister in het midden van de stad is het openluchtmuseum Den Gamle By (Deens voor de oude stad). We parkeren onze wagen in de straat van het museum en wandelen door de parktuin naar de ingang van het museum. Stel je geen klassiek opgebouwd museum voor maar een openluchtmuseum waar de Deense woon-en leefgeschiedenis in o.a. oude huisjes wordt voorgesteld. Op het ogenblik (2016) telt Den Gamle By 75 gebouwen, terwijl er nog drie gebouwen liggen opgeslagen in afwachting van herbouw. Het oudste is een pakhuis uit Aalborg uit ongeveer 1550 r zijn enkele grote gebouwen, waaronder het Muntmeesterhuis uit Kopenhagen (1683), het Burgemeestershuis en koopmanshuizen. Daarnaast zijn er tal van kleinere woningen, de meeste uitgevoerd als vakwerkhuizen. Daarnaast zijn er enkele bedrijfsgebouwen zoals een kleine scheepswerf, een tabaksschuur, winkeltjes en dergelijke. Enkele wind- en watermolens zijn eveneens aanwezig. Diverse oude ambachten worden hier en daar uitgeoefend. Daarnaast zijn er nog enkele exposities binnen (bv. oude posters van de stad) en is er een stuk van het museum voorbehouden aan de herinnering van de jaren ’70. Omdat we beide zelf in de jaren ’70 geboren werden, was dit stuk voor ons pure nostalgie. Oude TV’s en radio’s, winkels en wagens van de tijd van toen, speelgoed en foto’s. We vonden het alleszins gewéldig! Het is hoogzomer maar het is niet over de koppen lopen. We bezoeken nog de oude botanische tuinen en een speeltuin van weleer en onze voormiddag zit erop. Lunchen doen we in het museum zelf bij Simonsen’s Tea Garden waar we het befaamde smørrebrød proeven, een belegd Deens broodje met asperges, zalm en ei. Toegangsprijs: € 18,60/per persoon en € 9,50/student. Jongeren onder de 18 jaar komen gratis binnen.

Den Gamle By
Viborgvej 2 | DK-8000 Aarhus C | 0045 86 12 31 88 | reception@dengamleby.dk | www.dengamleby.dk

Moesgaard Museum (Moesgård Museum)

Enkele dagen later bezoeken we het Moesgaard Museum in Højbjerg, een deelgemeente van Århus. We combineren dat bezoek met een bezoek aan het ArOs Kunstmuseum. Moesgaard Museum is middenin de natuur gelegen en geeft bovenop het groendak een prachtig zicht op de zee en de natuur rondom. Het museum is gespecialiseerd in archeologie en etnografie. Ons blijft vooral ’Gladiator – Heroes of the Colosseum’ bij. Het lijkt net echt als je het nagebootste Colosseum binnen gaat en het leven van de gladiatoren zich voor je neus afspeelt. Spectaculair! Je kan deze expositie nog tot en met 11 september 2016 aanschouwen. Vlug zijn is dus de boodschap. Stephen Hawking is aanwezig op de trappen van de inkomhal onder de vorm van een wassen beeld. Opvallend in de Deense musea is de aandacht die besteed wordt aan de opbouw van de werken. Alles is ruim en helder opgevat. Er zijn kosten noch moeite gespaard om de prachtigste werken in de meest prachtige staat tentoon te stellen. Wij lopen er graag rond. Het gebouw op zich heeft een originele architectuur met een groendak en hellende vlakken waar je zo overeen kan wandelen. Architecten Henning Larsen Architects en Kirstine Jensen ontwierpen het museum dat zijn deuren in 2014 opende. Toegangsprijs: € 17,50/per persoon en € 15,00/student. Jongeren onder de 18 jaar komen gratis binnen.

Moesgaard Museum (Moesgård Museum)
Moesgaard Museum (Moesgård Museum)
Moesgaard Museum
Moesgård Allé 15 | DK-8270 Højbjerg | 0045 87 39 40 00 | info@moesgaardmuseum.dk | http://www.moesgaardmuseum.dk

Op woensdag zijn de musea tot 22u open en bezoeken we ook het ARoS Aarhus Kunstmuseum. Bij aankomst springt meteen de dakpartij in het oog. Het ronde dak neemt alle kleuren van de regenboog aan (Your Rainbow Panorama), is doorzichtig en geeft de mogelijkheid om door de glazen wand te lopen. Bijzonder kleurig effect en mooi zicht op de stad onderaan. De wereldbekende Deens/Ijslandse artiest Olafur Eliasson, creërde Your rainbow panorama wat in mei 2011 opende. Zo mogelijk nog beklijvender is Ron Mueck’s Boy. De gehurkte levensechte jongen meet 4,5 meter en weegt 500 kg. Boy werd voor de eerste keer tentoongesteld tijdens de Millennium Dome in Londen (2000). Sinds 2001 verwondert Boy met zijn grote kijkers jong en oud in Aarhus. Toegangsprijs: DKK 120/per persoon en DKK 90/student. Jongeren onder de 18 jaar komen gratis binnen.

ARoS Aarhus Kunstmuseum
ARoS Aarhus Kunstmuseum
ARoS
ARoS Allé 2 | DK-8000 Aarhus | 0045 87 30 66 00 | info@aros.dk

Tivoli Friheden

Naast musea, cultuur, water, winkelstraten en uitstekende gelegenheden om culinair te genieten heeft Århus een schitterend park aan de rand van de stad met achtbanen en amusement voor groot en klein. Parkeren doe je eenvoudig aan de ingang van het park. We gaan er langs op onze laatste avond in ons vakantiehuis. Het is vrijdagavond en het park is open tot 23u. Op deze speciale laatavondopeningen treedt een gekende artiest op. Deze avond is dat de Deen Walter Rasmus. Het optreden gaat door in openlucht. Kraampjes met bier staan aan de kant. De sfeer is top! Ons doet het een beetje aan de voorstellingen van het Rivierenhof denken. Met zijn moderne pop zet Rasmus het park in lichterlaaie. Het enthousiasme is groot. De kinderen genieten van de achtbanen waar bijna niemand opzit. Af en toe komen ze iets drinken maar voor de rest van de avond zien we hen niet. Voor ons een perfecte afsluiter van ons bezoek aan Århus en ons verblijf in Saksild. Een aanrader! Prijzen op vrijdagavond: € 21,00/per persoon.

Tivoli Friheden
Tivoli Friheden
Skovbrynet 5 | 8000 Aarhus | 0045 86 14 73 00 | tivoli@friheden.dk | www.friheden.dk
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!