Eind augustus 2016 vertrek ik op een zonnige dag met 3 journalisten naar Leiden, Stad van Ontdekkingen. Ik ken de stad hoegenaamd niet maar het programma, inclusief overnachting, ziet er heel veelbelovend en afwisselend uit. Leiden biedt voor elke bezoeker wat wils. Van culinaire uitspattingen, bootje varen op de Leidse grachten, stadswandelingen (of met de fiets), winkels en musea tot fantastische hotelaccommodaties. We ervaren het allemaal op twee dagen tijd. Ik ken Leiden alleen als studentenstad, met zijn oudste universiteit van Nederland, maar de stad is duidelijk meer dan dat. Ik neem je graag mee op verkenning!

Waar ligt Leiden en hoe te bereiken?

Leiden is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Naar inwonersaantal is Leiden de vierde gemeente van Zuid-Holland na Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. De bereikbaarheid is eenvoudig. Vanuit Station Leiden Centraal stap je zo de binnenstad in. Met de wagen is de stad met de toegangswegen A4 en A44 evengoed vlot te bereiken. Wij starten onze trip in Antwerpen-Centraal waar we met de Thalys naar Rotterdam reizen. Op een half uurtje zijn we daar, waar we op onze beurt de trein naar Station Leiden Centraal nemen. Mary-Ann Kamps, Leiden Marketing, ontvangt ons op het station en leidt ons de komende twee dagen enthousiast rond.

Hampshire Hotel-Fitland Leiden 4*

Ons hotel Hampshire Hotel-Fitland Leiden ligt op een boogscheut van het station. We checken in net voor de middag en beginnen met koffie en gebak in het hotelrestaurant. Het panoramisch uitzicht is fenomenaal! Het hotel is modern en is ondergebracht in het multifunctionele gebouw Level. Naast 120 comfortabele hotelkamers op de tiende en elfde verdieping met fantastisch uitzicht over de sleutelstad Leiden heeft het gebouw meer in petto, zoals twee restaurants, een sportcentrum en luxe wellness. De historische binnenstad ligt op loopafstand van Hampshire Hotel-Fitland Leiden.

Culinaire wandeling en fietstocht door de Sleutelstad

We trekken de stad in en gaan op een culinaire ontdekkingstocht. Vooreerst houden we halt bij Soetenso. We ontmoeten er de vriendelijke en gepassioneerde Nils Hendrikse die ons laat delen in zijn passie. Hij vervaardigt pralines, chocoladerepen, truffels,… met Callebaut en Cacao Barry chocolade. Voorts maakt hij zijn eigen ijs, zonder smaakversterkers of andere kunstmatige toevoegingen. Het sorbetijs is lactosevrij en naargelang de smaak ook glutenvrij. Ook zijn taartjes zijn enorm lekker! We proeven chocolade en nog eens chocolade. Deze is geweldig lekker! De tijd ontbreekt om een ijsje te proeven maar ongetwijfeld is ook dat van hoogstaande kwaliteit.

Ondertussen is het middag en lunchen we bij Eetwinkel Nico. Eetwinkel Nico is een combinatie van een winkel met restaurant. Alle ingrediënten van de kaart kan je kopen. Je hebt keuze uit brood, salades, versnaperingen en soep. Wij lunchen met enkele proeverijen van de keuken en een glaasje prosecco.

Na de persbijeenkomst T. rex bij Naturalis (kom ik verder nog op terug) zetten we ons bezoek verder met een culinaire fietstocht door de stad. We bezoeken eerst Grandcafé Van De Leur rechtover het mooie stadhuis waar ik een verfrissend biertje drink. Daarna zetten we koers naar de Fransoos, een voltreffer! Deze kaas-en delicatessenzaak met kazen, wijn, charcuterie en brood is een zaak waar ik thuis graag mijn aankopen zou doen. Deze vind ik jammer genoeg niet bij mij in de buurt. Ik proef een gerijpte kees, een kaas waar de melkvetten vervangen zijn door plantaardige oliën waardoor de kaas 50% minder vet bevat en goed is voor je cholesterol. Nadien fietsen we naar het hotel om ons te verfrissen. We dineren ’s avonds bij The Bishop waar een internationale keuken in een historisch pand geserveerd wordt.

T. rex in town bij Naturalis

Even terugkomen op de persvoorstelling van de T. rex bij Naturalis. Naturalis is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Op vrijdag 26 augustus, de dag van ons bezoek, rijdt een vrachtwagen met  de T. rex aan boord van Schiphol onder politie-escorte naar Leiden. Bioloog Freek Vonk en paleontoloog Anne Schulp rijden voorop. Rond 11.00 uur komt de stoet aan op de Beestenmarkt. Het skelet van T. rex wordt in de dagen daarna gemonteerd bij Naturalis, waarna op 10 september de tentoonstelling “T. rex in Town” open open ging voor het grote publiek. De T. rex is de koningin der dinosauriërs. Ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden. Impressionant!

Nog meer culinaire proeverijen en véél water

De volgende dag zet zich voort met nog meer culinaire proeverijen die aanvatten met een koffie en lekkers bij Waag Leiden.  De prachtige gewelven van de monumentale Boterhal zijn decor om gebak te verorberen. Het lekkere ontbijt in het hotel is net gepasseerd dus het gebak laat ik aan me voorbij gaan. Het ziet er nochtans overheerlijk uit.

Onze tocht zetten we verder onder leiding van gids Mevrouw Samson. Historische gebouwen (In den vergulden Turk), Leidse hofjes en de Hortus Botanicus (oudste botanische tuin van Nederland) staan op het programma. Ook de herkomst van het woord ‘steeg’ is me na de wandeling  gekend. Een steeg stijgt namelijk meestal!

Na het doorkruisen van de markt, lunchen we bij Bakker van Maanen . Ik neem een royaal belegde boterham met tonijnsla. Mmmm! Leiden is omgeven door water, véél water. We laten de gelegenheid dus ook niet voorbij gaan om mee te varen met een rondvaart. We varen gracht in en uit. Het weer is prachtig en niet alleen wij varen op de grachten. Kinderen kijken hun ogen uit en iedereen geniet van deze zomerse dag! Om de dag af te sluiten lopen we nog naar het foodtruckfestival Rrrrolend Leiden op het Pieterskerkplein.

Ik heb me enorm geamuseerd in Leiden en kom er zeker met mijn gezin terug. De culinaire geneugten zijn onuitputtelijk en de stad is echt een ‘Stad van ontdekkingen’!

p

Logement
Hampshire Hotel-Fitland Leiden
Bargelaan 180
2333 CW Leiden
0031 (0)71 870 02 60
hotelleiden@fitland.nl
www.fitlandhotelleiden.nl

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!