We gaan al jaren op skireis met de kinderen. Dat is een vakantie dat we moeilijk kunnen laten al kost het redelijk wat geld. Dit jaar kiezen we voor Italië. Maar hoeveel kost zo’n skireis nu eigenlijk? Het voorbeeld dat we hier neerschrijven gaat om een skireis met een gezin (2 volwassenen en 2 kinderen van resp. 10 jaar en 15 jaar) in Zuid-Tirol (Sulden). We boekten een week tijdens de krokusvakantie.

Skikleding kopen

Skiën begint met de aanschaf van skikleding. Hoe pak je dit aan?
Onze skikleding kopen we zoveel mogelijk in de solden. Zo kochten we een skibroek van Quicksilver bij Inno voor € 60,00 i.p.v. € 120,00. Ook je licht opsteken bij outletstores in je buurt is aan te raden. Voorts zijn winkels als Decathlon en Adventure Store de place to be. Al is die laatste redelijk duur. Skikleding is kostelijk. Daar ontkom je niet aan.

Wat heb je nodig voor 5 dagen ski per persoon?

 • 1 skibroek
 • 3 fleece truien
 • 5 t-shirts of skionderkleding
 • 3 paar skikousen
 • skihelm (kan je overal huren)
 • skibril
 • skijas
 • skilatten en sticks (hier kom ik later op terug)

Niet elk jaar moet je alle kleding opnieuw aanschaffen. Al moet je er met kinderen wel rekening mee houden dat je toch regelmatig in je buidel moet tasten.
Gezien je deze kleding weinig draagt, kan je nadien alles op tweedehandssites plaatsen om deze weer van de hand te doen.

Skibotten

Onze heen-en terugreis

Naar je skibestemming reizen doe je per auto, bus, trein of vliegtuig. Wij nemen de wagen en vertrekken om 4u30 om 10u later op onze bestemming in Italië (Sulden) toe te komen. Reizen doen we graag ’s nachts omwille van het weinige verkeer. Vertrekken doen we van zaterdag op zondagnacht om zo de vrachtwagens te vermijden. Dit doen we al jaren zo en heeft ons steeds vlot op de bestemming gebracht. Italië is via 2 routes te bereiken: via Frankrijk en Zwitserland of via Duitsland en Oostenrijk. Voor onze bestemming geeft de GPS de beide routes in evenveel tijd aan. Wij kiezen voor de route over Duitsland en Oostenrijk om zo de kosten van de péages en wegenvignet Zwitserland te vermijden. Dat zou ons tesamen immers al € 65,00 kosten. Via Duitsland en Oostenrijk betalen we enkel de toltunnel € 9,50 en wegenvignet Oostenrijk
€ 12,00. Deze is vooraf aan te schaffen bij VTB-VAB bv. Op de terugreis vermijden we de toltunnels zelfs. Toch een verschil met de andere route van € 43,50.
De benzine is nog de grootste kost: 1.000 km aan een verbruik van 6,2l/km. Dit komt voor de heen-en terugreis neer op € 124,00.
Totaal reiskosten: € 124,00 + € 9,50 + € 12,00 = € 145,50.

Verblijf ter plaatse

Reizen doen we graag met een minimum aan luxe en comfort. Een uitgeruste en verzorgde badkamer is daarbij een must. De kamer moet ruim en proper zijn. We logeren in Hotel Nives voor 7 nachten en nemen de familiekamer. Deze is ruim en voldoet aan al onze eisen. De beide slaapgedeelten zijn met een schuifbare wand te scheiden. Het uitzicht op het plaatselijk kerkje is onbeschrijflijk. Langs achter kijken we uit op een dennenbos. De kamer is voorzien van grote ramen, parket, flatscreen TV, bureel, wandkasten en aparte badkamer met WC en douche/bad. We betalen € 805,00/kamer. Let wel: ontbijt, middag-en avondmaal zijn niet inbegrepen. We worden wel dagelijks verwend met verse handdoeken en een kraaknet gepoetste kamer. Meer hebben we niet nodig. Aan de overkant van de straat zijn dagelijks verse pistolets te verkrijgen in een plaatselijke superette. Dit kost ons dagelijks om en bij € 4,50 voor 4 personen. Totaalkost kamer met ontbijt: € 805,00 + € 31,50 = € 836,50. We kunnen ook kiezen uit diverse ontbijtformules in het hotel die variëren van € 3,60 tot € 10,00/pp.

Kerkje Sulden
Hotel Nives

Skischool

De jongste van 10 jaar skiet nog niet zo lang en gaat nog naar de skischool. Dat vindt ze zelf ook prettiger. De skischool in Sulden is erg professioneel georganiseerd en biedt lessen aan van maandag tot vrijdag van 10u tot 12u50. Wij vinden deze formule ideaal. Op de middag gaan we samen eten en skiën nog de namiddag door. Kostprijs voor 5 dagen les: € 160,00. Na een korte test worden de kinderen in groepjes verdeeld. Jonas, zowat de jongste skileraar van de hoop begeleidt onze dochter op en top. Zij tevreden en wij ook. De bronzen medaille bij het skirennen op het einde van de week is de kers op de taart natuurlijk. Het skirennen verloopt gedisciplineerd en binnen een aanvaardbaar tijdsbestek. Op 10 minuten is de klus voor het skiklasje van onze dochter geklaard en kan iedereen nog verder van zijn ochtend op de latten genieten.

Skischool sulden
Skischool sulden

Skimateriaal huren

Eigen skimateriaal hebben we niet. Met uitzondering van de skihelmen voor de dochter en 1 volwassene. We huren ons materiaal bij AS2-sport aan de overkant van het hotel. Ons skimateriaal opbergen doen we in het skiraum van het hotel (warme skibotten ’s ochtends inbegrepen). We betalen voor 6 dagen skimateriaal/4 personen (ski’s, sticks en 2 helmen): € 395,00 (inclusief diefstalverzekering € 39,00).

Skipassen

Skipassen kopen we op de eerste skidag aan de kassa van de Seilbahn. De wachtrijen zijn overzichtelijk en het wachten wordt tot een minimum beperkt. Voor 6 skidagen betalen we
€ 661,00 + € 20,00 waarborg voor de pasjes zelf. We hebben recht op familietarief omwille van 2 kinderen jonger dan 17 jaar. Hier kan je de tarieven bekijken: seilbahnensulden

Middagmaal

We houden van de Italiaanse keuken en kunnen dan ook niet weerstaan aan een pizza of pasta tussen de middag. De kinderen kiezen al eens voor een schnitzel met frietjes. De prijzen zijn een stuk lager dan bij ons. Voor een pizza betaal je tussen € 6,50 en € 10,00. Gemiddeld verbruiken we tussen de middag € 55,00/4 personen (drank inbegrepen). Zowel de bergrestaurants als de hotels en restaurants rond de piste bieden traditionele en kwaliteitsvolle gerechten. Wij kiezen voor Hotel Montana aan de kinderpiste om doorgaans het middagmaal door te brengen. Het is er erg lekker, rustig en betaalbaar. Op de piste kan het druk zijn en de hectische toestanden bij het aanschuiven zijn niet aan ons besteed. Totaal middagmaal: € 330,00.

Avondmaal

Voor het avondmaal schuiven we 3 x de benen onder tafel in het hotel zelf. Om onze horizonten te verkennen boeken we ook 4 avonden elders. Hotel Bambi
is daarbij een aanrader. We nemen plaats in de Stübe en genieten van de lokale keuken. Boeken hier doen we 2x. Ons avondmaal in Hotel Parc was een tegenvaller: slechte en onvriendelijke bediening en een pizza waar een zoutvat op was leeg gestrooid. Jammer! De laatste avond boeken we in Hotel Paradies. Ook hier is de service en de locatie top. Jammer dat we dit alternatief niet eerder ontdekten. Ook voor het avondmaal betaalden we gemiddeld € 70,00/4 personen (aperitief en drank inbegrepen). Soms met en soms zonder nagerecht. Meestal konden we geen pap meer zeggen. Al kon een tiramisu of Italiaans ijsje af en toe niet ontbreken natuurlijk. Aperitieven doen we in Hotel Eller. Prosecco en plaatselijk bier geserveerd zoals het hoort (goed gekoeld en met klasse opgediend). Wist je dat je hier ook heerlijk kan zwemmen en een whirpool kan induiken?
Totaal avondmaal: € 490,00.

 

Zuid Tirol spek - Lekker!

Totaalkost skireis Italië?

Uitgezonderd de skikleding betaalden we € 3.018,00 voor 4 personen (2 volwassen en 2 kinderen van 10 jaar en 15 jaar). Hierin zijn de heen-en terugreis, al de maaltijden, skipassen, huur skimateriaal, skischool kind 10 jaar en verblijf hotel inbegrepen. Het blijft een dure affaire maar zeker de moeite waard. Hier teren we het komende jaar weer verder op!

Tips voor een verblijf in Sulden!

 • Overloop de mogelijke routes naar je bestemming.
 • Koop je wegenvignet vooraf.
 • De skischool is goed en professioneel georganiseerd!
 • Het dorp is sneeuwzeker. Echt een winterwonderland zoals wij het niet meer kennen.
 • Hotel Eller: aperitief en zwembad met whirlpool (ook voor niet-gasten).
 • Hotel Montana: middagmaal naast de kinderpiste.
 • Hotel Bambi: avondmaal met lokale specialiteiten.
 • Hotel Paradies: luxe in een berglandschap.
 • Neem de gratis skibus (15 min) naar de pistes. Deze stopt regelmatig. Wij hadden een halte voor de deur van het hotel.
 • GENIET!

Sulden

Sulden bergbaan
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!