Logeren in een ecohuis bij Bubulcus & Bolotas Camping in Alentejo (Portugal)

nov 11, 2017

Logeren in een ecohuis bij Bubulcus & Bolotas Camping in Alentejo (Portugal)

Tijdens onze roadtrip door een deel van Portugal brengen we heel wat tijd door in de provincie Alentejo. Na een verblijf in Batalha en Coimbra is het nu de beurt aan een verblijf in de streek rond Evora. Onze eerste stop daar is een verblijf bij Bubulcus & Bolotas Camping in Vimieiro waar we in een duurzaam ecohuis verblijven. Het is augustus 2017 en de temperaturen zijn heet. Het ecohuis en de omgeving brengen ontspanning en rust! De buurt biedt voldoende mogelijkheden voor uitstappen en de wandel-en fietsroutes zijn ook voor de meer actieve reiziger een meerwaarde.

Alentejo

Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve. Het landschap varieert erg met golvende velden tot granieten heuvels. Om de waterbehoefte te dekken zijn er een aantal dammen gebouwd. De bekendste is de Alqueva-dam. Kenmerkend zijn de olijfbomen, de kurkeik en de eucalyptus. Qua wijnbouw is de regio de snelst groeiende van het land. Er bevinden zich talloze grote wijndomeinen, bv. Herdade do Esporão. Het is tegen deze achtergrond dat Bubulcus & Bolotas is gevestigd, op 29 km van de stad Évora. Doel van de eigenaars is een ecologische en extensieve camping neer te zetten, wat betekent dat elke gast zijn ruimte heeft en kamperen duurzaam verloopt. Er zijn 25 kampeerplekken verdeeld over 7,5 ha.

Bubulcus & Bolotas Camping

Bij aankomst is het even zoeken naar de camping. Vanaf de hoofdweg een paar km voorbij het gemoedelijke centrum van Vimieiro worden we een verwijzing naar de camping gewaar. Na het oprijden van deze landweg is het nog een 1,5 km verder. Later vernemen we dat deze toegang door de eigenaars zelf aangelegd werd om naar de bestemming “in the middle of nowhere” te geraken. Zelfs voor de basisbehoeften zoals water en elektriciteit moest alles van de grond af aan aangelegd worden. Streefdoel is dus ook een minimale impact op het milieu. De missie van Bubulcus & Bolotas is om natuurliefhebbers en rustzoekers, een mogelijkheid te bieden om een intiem en authentiek contact met de natuur te ervaren, op een camping met veel individuele ruimte en voorzien van een zeer comfortabele bungalow, gefundeerd op duurzaamheid in al zijn facetten (cfr. Website). Bubulcus & Bolotas biedt drie verschillende manieren om te verblijven: Een camping met veel ruimte en goed gescheiden plaatsen, een rent-a-tent/caravan volledig uitgerust voor koken, eten en slapen en op een ander terreingedeelte, een luxe vakantiewoning met privé terras. En het is op deze plek dat wij onze vakantie voortzetten.

Duurzaamheid in al zijn facetten

Elektriciteit wordt opgewekt met zonnecellen. Verlichting is uitgevoerd met LED lampen. Warm water wordt verkregen door zonneboilers. Water wordt opgepompt uit ondergrondse bronnen. Voor de verwachte hoeveelheid gasten is er ruimschoots genoeg water beschikbaar. Alle voorzieningen zijn uitgerust met waterbesparende systemen. De invloed op de bodem is minimaal gehouden. Alle “gebouwen” zijn neergezet op pilaartjes, op de rotsige terreingedeelten, zodat de bodemflora en -fauna tijd krijgen om te herstellen na een periode van gebruik. Op de camping zijn gescheiden bakken voor papier, glas, metaal, plastic en restafval geplaatst. Deze gescheiden afvalstromen worden overgebracht naar de “Ecopontos” (afvalstations) van de gemeente.

De eigenaars, Waldemar en Tânia

 Waldemar en Tânia zijn vanuit hun woonplaats in Nederland enkele jaren geleden met hun zoontje en kat richting Portugal verhuisd. Ze lieten hebben en houwen achter om een nieuw leven in het geboorteland van Tânia op te bouwen. Beide hadden goede functies in de wetenschappelijke sector maar de kriebel zelf iets uit de grond te stampen en dat met duurzaamheid in het achterhoofd te doen, was te groot. Ze kochten een mediterraan aandoend terrein van 7,5 ha om er hun droom waar te maken. Het terrein is prachtig en doet denken aan Zuid-Afrika. De temperaturen kunnen heet maar ook enorm aangenaam zijn. Terwijl we samen met de eigenaars nippen aan een sangria op het gemeenschappelijke terras kunnen we hun beweegredenen perfect volgen. Alhoewel een eigen bedrijf zwaar werk is, is het ook een zegen op deze plaats oud te kunnen worden, lijkt ons.

Inrichting

Het ecohuis is modern en comfortabel ingericht. Er is een badkamer met douche, wastafel en toilet. Er is een keukentje met twee branders, een koelkast, borden, glazen, bestek en pannen. De keuken, leef-en slaapruimte zijn in één ruimte ondergebracht. Wij sliepen in een dubbel bed. Voor de kinderen werd de zetel omgetoverd tot slaapbank. Gezien het warme weer zijn we uiterst tevreden van de aanwezigheid van airconditioning. Deze springt aan om 10u en wordt afgelegd om 19u omdat de voorziening ’s nachts afhankelijk is van accu’s. De bungalow heeft grote ramen die alle voorzien zijn van horren. De maximale capaciteit is 4 personen. De samenstelling van de bedden en handdoeken worden aan het gezelschap aangepast. De prijs/nacht (minimum verblijf 2 nachten) is € 98,00 in het hoogseizoen en € 86,00 in het laagseizoen. Wij vinden deze prijs zeer betaalbaar voor de luxe en comfort dat je daarvoor in de plaats krijgt. Tevens beschikt de omgeving over gratis WIFI en gratis parkeerplaatsen op wandelafstand van de accommodatie.

Ontbijt en diner

De eerste ochtend van ons verblijf bestellen we een ontbijt dat door de eigenaar aan de bungalow geleverd wordt. Dit ontbijt is met veel zorg en liefde samengesteld. Je hebt keuze uit drie ontbijtpakketten aan € 5,00/per persoon. Wij kiezen voor volkorenbrood met lijnzaad, eikelmuffins, cottage cheese, olijfboter, confituur, honing, koffie en thee en vers appelsiensap. Het ontbijt is ruim voldoende zodat we de overschotjes zelfs de dag erna nog kunnen opeten. Voor het avondeten rijden we naar het nabijgelegen dorp om daar te gaan dineren. De tweede avond eten we een lichte maaltijd op ons overdekt terras met uitzicht op de verbluffende natuur. We genieten! Boodschappen doe je in Vimieiro op 4 km of in het grotere Arraiolos op 15 km. Heb je zin om met een BBQ aan de slag te gaan? Deze staan ter beschikking op het terrein, alsook een zonne-oven.

Bezienswaardigheden en activiteiten in de buurt

Vogels spotten kan perfect in deze omgeving. Met behulp van een veldgids die je bij de receptie kan krijgen, krijg je meer info over de fauna en flora op het terrein. In deze gids staan alleen de planten en dieren die op de camping gespot en gefotografeerd zijn. Bij onze terugkomst na het diner zien we boven onze bungalow de melkweg verschijnen. Een unicum! De donkere en heldere nachten zijn dan ook perfect om sterren te kijken. Er zijn volgens de eigenaars ook mooie plekken met water in de buurt. Het stuwmeer van Maranhão en van Divor en de rivierstranden van Mora en Fronteira. Iets verderop ligt het grote stuwmeer Alqueva, dé plek om de sterrenhemel te gaan bewonderen. Deze plek is uitgeroepen tot ‘Starlight Tourism Destination’ omwille van de afwezigheid van lichtvervuiling. Heel dichtbij is het riviertje de Divor met zijn stroomversnellingen. Routebeschrijvingen kan je bij Waldemar of Tânia bekomen. Vanaf het terrein van B&B Camping zijn drie kastelen zichtbaar: Estremoz, Evoramonte and Arraiolos. Er zijn veel historische en pré-historische overblijfselen (menhirs) in de omgeving. Het historische centrum van Évora (werelderfgoed) bezochten we zelf ook en ligt op 35 km. Meer informatie over de activiteiten en accommodaties daar volgen in een later artikel nog. Fietsen en helmen kunnen ter plaatse gehuurd worden aan € 3,00/uur of € 12,00/dag.

Zwembad

Een absolute topper op dit domein is het prachtige zwembad dat opgaat in de natuurlijke omgeving. Met een uitzicht om ‘u’ tegen te zeggen en rustig gelegen op wandelafstand van onze bungalow vinden we dit prachtig huzarenstukje. Ook hier is men bewust met het milieu bezig geweest en is elk spatje water in het bad met de grootste zorg aangepompt en opgevangen. Plonsen wordt afgeraden om waterverspilling te voorkomen. Het zwembad is niet groot maar groot genoeg om de nodige verkoeling te vinden tijdens de snikhete zomermaanden. Het is er trouwens ook rustig. Buiten twee vriendinnen en een gezin Portugezen zit er niemand aan het zwembad. De huiskat loopt er vrolijk rond en de hangmat zorgt voor kleur in het dorre maar schitterende landschap.

Onze ervaring

Je leest het hierboven al. We zijn vol bewondering over deze stek in Alentejo. Waldemar en Tânia geven met hun enthousiasme en passie een persoonlijk karakter aan het verblijf. Hun ecohuis is een schot in de roos en voor ons de ultieme accommodatie om tot rust te komen. We zijn geen kampeerders maar dit ecohuis is een perfect alternatief om te genieten van de natuur, de vogels, het zwembad, de sterrenhemel en elkaar! Het domein is afgelegen maar perfect bereikbaar en ligt op enkele kilometers van het centrum van Vimieiro. Zeker geen gebrek aan bezienswaardigheden en activiteiten op of naast het terrein. Wij gaan zo terug! Hopelijk jullie ook?

p

Bubulcus & Bolotas
N251 Vimieiro – Pavia, km 94
7040-700 Vimieiro
0035 1 963 722 564
info@bbcamping.eu
Website
Blog

Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!