Koeien Drenthe

Weekendtrip

Mijn schoonbroer is Nederlander en komt oorspronkelijk uit het Noorden van Nederland. Momenteel woont hij, samen met mijn zus, in de omgeving van Laren. Hij kan erg interessant over zijn Drenthe vertellen. Zowel kunst, geschiedenis als cultuur zijn hem niet vreemd. Onze aandacht is dan ook meteen gewekt als we het aanbod krijgen in Drenthe het weekend door te brengen. Nagenoeg onbekend gebied voor ons maar gezien de aanbevelingen van de schoonbroer en de zus vinden we het de ideale moment om de omgeving en de culinaire geneugten te ontdekken. Onbevangen beginnen we aan deze weekendtrip. We hebben er zin in!

Saksische boerderijen en uitgestrekte landschappen

Hoe noordelijker we rijden, hoe uitgestrekter het landschap wordt. Saksische boerderijen wisselen af met landerijen vol paarden. Wat een idyllisch plaatje! De zon breekt door en de weilanden met koeien en schapen staan er prachtig bij. Opvallend zijn de tractoren op elke baan. Stalletjes met okkernoten, pompoenen en appelen staan langs de kant van de weg. Vertrouwend op de goedheid en de correctheid van de medemens, betaal je in een potje en neem je je lekkernijen mee.

Schapen Drenthe
Drenthe

Buitenherberg ter Linde

Na een autorit van om en bij 3 uur arriveren we in Buitenherberg ter Linde, gelegen in Zuidwolde. Eveneens een Saksische gerenoveerde boerderij dat onderkomen biedt aan 14 kamers, een appartement, restaurant en vergader – en trouwzalen. Een prieeltje aan de linkerzijde van het gebouw doet vermoeden dat heel wat koppels deze locatie uikiezen om de mooiste dag van hun leven door te brengen. Geen dieren meer in deze boerderij maar gedreven eigenaars en personeel die er alles aan doen hun gasten te verwennen. Het hotel biedt een aantal arrangementen. De nabijheid van enkele gastronomische restaurants, een saunacomplex en fiets- en wandelpaden (Nationale Parken) genereren mogelijkheden genoeg op dat vlak. Culinair genieten is voor ons het summum van ontspanning. Het voorstel om het culinair verwen-arrangement uit te testen vinden we dan ook zeer aantrekkelijk.

Buitenherberg ter Linde

Culinair verwen-arrangement

Wat is hierin inbegrepen?

  • 2 x overnachting
  • 2 x ontbijt
  • 1 x 6-gangendiner bij De Groene Lantaarn (1 Michelinster – 17/20 Gault & Millau)
  • 1 x 4-gangendiner bij Buitenherberg ter Linde
  • Fietsverhuur met picknickbox
  • Taxiservice van en naar De Groene Lantaarn

Prijs: € 220,00/per persoon

Overnachting

We nemen onze intrek in kamer 10, Appelhof. Alle namen van de kamers houden verband met de boerderij. Onze overbuur logeert in het Gruuntehof. Leuk toch? Bij binnenkomst springen onmiddellijk de grote glaspartijen met zicht op de tuin in het oog. De tuin, een appelgaard en het magnifieke vergezicht stralen de rust uit die we zoeken. Thuis wonen we immers aan een drukke baan. Van dergelijke rust kunnen we alleen maar dromen of ervan genieten in Zuidwolde natuurlijk! Een dubbel bed, bureau en kleerkast zijn eveneens aanwezig. De badkamer is ruim en beschikt over aparte douche en bad. De WIFI-verbinding is uitstekend en gratis.

Buitenherberg ter Linde
Buitenherberg ter Linde

Ontbijt

Het ontbijt is Nederlands en gezien mijn eigen Nederlandse roots pure nostalgie: zachte broodjes (bolletjes), peperkoek, kwark en hagelslag. Het ontbijt is natuurlijk uitgebreider dan dat: vers fruitsap, croissants, confituur, joghurt, omelet, zachtgekookte eitjes, muesli, vers fruit en melk. Ontbijten doen we in het restaurant van het hotel. Het is er aangenaam vertoeven dankzij het gebruik van zachte tinten en kleurige schilderijen. Het personeel is discreet en vriendelijk. Voor wie niet zonder de ochtendkrant kan, ook daar is aan gedacht.

Buitenherberg ter Linde

4-gangendiner Buitenherberg ter Linde

De dag van aankomst eten we in het restaurant ter plaatse. Het restaurant is nagenoeg volboekt. Onze tafel kijkt uit op de binnenplaats met het prieeltje. De lichten zijn gedoofd en de sfeervolle kaarsen her en der geven een knus gevoel. Starten doen we met een amuse van rilettes van makreel. Als aperitief een zacht mousserende rosé uit de Reestlandhoeve, een plaatselijk wijngoed waar menig sterrenrestaurant zijn wijnaankopen doet. Rosé kan al snel te zoet zijn maar dat is zeker niet het geval.

Een eerste voorgerecht is een vitello (zonder de tonato) met mayonaise en balsamico. Het tweede voorgerecht is kabeljauw met linzen, gerookte rode biet en scampi. Opvallend zijn de grote porties. Of het iets te maken heeft met de hardwerkende boeren in de omgeving, die ongetwijfeld goed kunnen eten, is de vraag. Tussendoor nog een extra soepje met kerry (zoals alleen Nederlanders dat kunnen zeggen) en courgettes. Als hoofdgerecht een subliem stukje rundersucade en ossenhaas met aardpeer en romanesco. En of dat nog niet voldoende is volgt nog een portie versgemaakte frietjes (voor die Belgen) met zelfgemaakte mayonaise. Wij voelen ons verwend bij zoveel lekkers. Ook te vermelden zijn de warme borden bij het inzetten. Als tussendessertje volgt een hoog glaasje met caramel en een mousse van kokos. Om duimen en vingers bij af te likken. Suuuuuuubliem!
Op het moment dat we bijna denken te ontploffen (herinner je die scène nog in de reclame van ‘After Eights’ in de jaren ’80?) volgt een copieuze omelet siberienne met hazelnoot. Ook hier weer proef ik het Nederland uit mijn jeugd. Alhoewel we nog amper iets kunnen uitbrengen, smikkel ik deze tot de laatste kruimel op. De wijnkeuze laten we over aan de gastvrouw. Ze stelt een glaasje Pinot Grigio delle Venezie (Faccioli 2014) voor bij de voorgerechten en een glaasje Spaanse Tempranillo (Esacapa 2014) bij het hoofdgerecht. Besluitend kunnen we met de hand op het hart zeggen dat we uitstekend gegeten hebben. Van de eigenaar horen we vertellen dat de ingrediënten waar mogelijk streekgebonden zijn en bij lokale boeren aangekocht worden. Dat horen we graag!
Het voorstel om er de volgende ochtend met de fiets op uit te gaan, laten we even voor wat het is. Dat doen we met plezier een keer over in het voorjaar… Moest je alsnog kiezen de fiets te nemen, wordt een picknickbox met lunch voorzien voor onderweg. De mooie omgeving en de Nationale parken in de buurt bieden genoeg wegen om ongestoord te kunnen fietsen of de benen te strekken. Wij houden het op een bezoek aan Giethoorn, Meppel en Hoogeveen.
Giethoorn
Giethoorn

6-gangendiner De Groene Lantaarn

De volgende avond dineren we in stijl bij De Groene Lantaarn. Een sterrenrestaurant waar chef Jarno Eggen en zijn echtgenote Cindy Borger (sommelier/gastvrouw) het beste van zichzelf geven. In het culinair verwen-arrangement is taxiservice van en naar De Groene Lantaarn inbegrepen. Op de heenweg worden we gebracht door de eigenares van Buitenherberg ter Linde. Op de terugweg is het de chef himself die ons weer naar ons hotel rijdt.

De Groene Lantaarn
De avond zelf maken we veel foto’s van de gerechten. Om de zaal volledig te kunnen fotograferen keren we daags nadien terug. De kruidentuin staat er mooi bij en kunnen we zelfs in een flauw zonnetje voor de lens brengen. De grote tuin en dito terras zijn een prachtig decor voor lunch of diner in de lente of zomer. Hier komen we graag voor terug! Onze review over deze culinaire belevenis lees je in een latere blogpost. Wij hebben een fantastisch weekend gehad en kunnen dit arrangement (andere mogelijkheden te bekijken op de website) zeker aanbevelen. De reis meer dan waard. De prijs/kwaliteitsverhouding is uitstekend!
In de omgeving te bezoeken

Wijngoed Reestlandhoeve | Sauna Thermen & Beautycenter Zuidwolde (aan de overzijde van de straat) | Fietsroutes: Echtenerroute 43 km, Reestdalroute 49 km, Avereestroute 42 km, Van Dedemroute 42 km, MTB-route: 15km en 20 km | Wandelroutes: Esbosjes, Natuurgebied Wildenberg, Meeuwenveen en Takkenhoogte | Groningen | Meppel | Giethoorn | Orvelte

Meer informatie: Buitenherberg ter Linde Ommerweg 68 7921 TE Zuidwolde 0528-370516
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!