Restaurant De Groene Lantaarn

Vorig weekend logeerden we in Buitenherberg ter Linde in Drenthe. Het Culinair verwen-arrangement doet ons de tweede avond uitwijken naar Restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde. Chef Jarno Eggen en zijn echtgenote Cindy Borger (gastvrouw/sommelier) geven het beste van zichzelf om de gasten op en top te verwennen. Met 1 ster Michelin en 17/20 Gault & Millau belooft het een memorabele avond te worden. En dat wordt het ook.

Omgeving

De Groene Lantaarn is gelegen tussen de velden in Zuidwolde (Drenthe). Landerijen met paarden, weiden met koeien en schapen, wandel-en fietswegen wisselen elkaar af met Saksische boederijen die het landschap er romantisch doen uitzien. Zo’n Saksische boerderij (rieten daken en lemen vakwerkwanden) spreekt tot de verbeelding en trekt aan om binnen te treden en aan een brandend haardvuur de avond door te brengen. Als we de brede oprijlaan oprijden zien we meteen dat het restaurant in zo’n boerderij gehuisvest is. Niets lijkt ons op die moment romantischer dan hier de voeten onder tafel te schuiven. Het impressionante gebouw werd gerenoveerd. Steen per steen werden de oude stenen afgebroken en herbruikt.

Restaurant De Groene Lantaarn
Restaurant De Groene Lantaarn

Het restaurant

De hal bij binnenkomst oogt modern met zwarte leisteen op de vloer en witte ingemaakte kasten aan de zijwanden. Een deur rechts leidt naar de zaal. De zaal is opgedeeld in meerdere delen. Wij nemen plaats op het bovenste gedeelte waar reeds drie koppels aan een tafel zitten. Enkele treetjes lager bevindt zich de rest van de zaal waar nog om en bij veertig couverts gedekt staan. De meeste tafeltjes zijn al bezet. Er heerst een gezellige drukte en de sfeer is gemoedelijk. In de lente en de zomer kan je lunchen of dineren in de grote tuin met terras aan de achterzijde van het gebouw. Samen met enkele lounge-hoekjes en de kruidentuin het summum van zomers tafelen, lijkt ons. Onze gastvrouw Cindy leidt ons naar onze tafel. Ik heb zicht op de bar rechts van mij. Mijn partner heeft zicht op de lager gelegen tafels. Zilveren onderborden, gesteven witte servetten en zilveren bestek doen vermoeden dat we in stijl gaan dineren. Zes gangen later met champagne, aangepaste wijnen en thee kunnen we dat absoluut bevestigen. Deze gastronomische beleving past perfect in ons rijtje met onovertroffen culinaire avonden. Toeval of niet: een ander pareltje voor ons is Lanterne Verde in Villa di Chiavenna (Italië).

Restaurant De Groene Lantaarn
Restaurant De Groene Lantaarn

Zes gangen diner

Na zes voortreffelijke amuses en een glaasje champagne volgt een soepje van kreeft. Verrassend is de knapzak met brioches die de tafel plots siert. Op een grote veldkei wordt boerderijboter met zout gesmeerd. Later horen we van de chef dat hij het erg belangrijk vindt de tradities van zijn ouders en grootouders in ere te houden. Voor het eten wordt soep opgediend, veldkei is typisch voor de streek en boerderijboter is onontbeerlijk. Ook groenten en kruiden verwerken is een must voor deze chef. Daarna volgt zeebaars met een croûte van inktvis. We drinken er een Slovaakse witte wijn (Riesling en Pinot Gris) bij. Vervolgens krijgen we een bord met een heerlijk stuk kabeljauw in witte wijnsaus en spek. De rode Zuid-Afrikaanse wijn Mr. P (Pinot Noir 2014) past er uitstekend bij. Voor het derde gerecht gaan we opnieuw de zee in met kreeft in eigen jus. We drinken een muscat Ametlier Stony uit Zuid-Frankrijk. De gerechten die we voorgeschoteld krijgen zijn van een uitstekend niveau. Minutieus en met oog voor detail zijn de borden gedresseerd. De smaken zijn subliem!

Voor het vierde gerecht gaat de chef nog een versnelling hoger. Met zijn winnend recept, dat wisten we toen nog niet, van spareribs, meloen en foie gras, scoort hij een voltreffer. Hoezo winnend? Tijdens een concours in 2009 wint chef Jarno Eggen met dit gerecht de prijs Copa Jerez 2009. Niet min als je bedenkt dat chef Adrian Ferrà van El Bulli mee in de jury zetelde. Bijzonder is dat we er een sherry Aposteles van 30 jaar oud bij drinken. De smaken van de ingrediënten, gecombineerd met de sherry is onovertroffen en niet voor niets een winner. Het wildseizoen is net begonnen en wij mogen al van dit lekkers meegenieten in de vorm van een perfect gebakken patrijs. We drinken een bijpassende rode Unlitro 2014 (1l-flesje) uit Toscanië. Als eerste dessert een zeer verfrissend en gedurfd bordje met zuring, rauwe snijbonen, amandelen, room, olijfolie en balsamicosiroop. Bij het horen van de ingrediënten fronsen onze wenkbrauwen heel even. Maar niets is minder waar: het dessert is een streling voor de tong. Zo bijzonder en lekker! Als laatste gerecht volgt een tweede dessertje met gemarineerde aardbeien en een hostie van rode peper. Ook dit dessert is een smaakbommetje en heerlijk verfrissend.

Perfect in evenwicht

Het lijkt of we veel gegeten en gedronken hebben en dat is ook zo. Maar de balans tussen de gerechten en de wijnen is perfect in evenwicht. Afsluiten doen we met een assortiment van versnaperingen (nougat, witte chocolade en macarons) die we zelf kiezen uit de snoeptrolley van Drenthe Airlines. Samen met de Angelina Paris Mont Blanc thee de perfecte afsluiter van een zalige avond!

Taxi-service

In het arrangement is de taxi-service van en naar het restaurant inbegrepen. We worden door de eigenares van Buitenherberg ter Linde tot aan het restaurant gereden. Terug rijden doen we met de chef himself. Deze service is een meerwaarde. Het zou jammer zijn niet ten volle van de wijnen te kunnen genieten, al is een BOB-arrangement wijnen zeker mogelijk.

Restaurant De Groene Lantaarn
Meer informatie: Restaurant De Groene Lantaarn |  Hoogeveenseweg 17 7921 PC Zuidwolde Nederland | Tel 0528-372938
Mis onze nieuwsbrief niet!

Mis onze nieuwsbrief niet!

Ontdek maandelijks onze nieuwste recepten, nieuwtjes, reviews en travel posts!

U heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Delen

Deel dit recept (bericht) met je vrienden!

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!